Muncitorii români, primiți cu brațele deschise în Danemarca. Salariile ajung și la 5.000 de euro

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Danemarca este din ce în ce mai căutată de muncitorii români, în contextul în care Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană şi mulţi dintre ei au fost nevoiţi să își caute de lucru în alte state. 

Danemarca îi primește pe români cu bratele deschise, aici fiind nevoie de muncitori în toate domeniile, precum construcții, ferme de creștere a animalelor sau în domeniul curățeniei.

Bogdan este angajat la o firmă de construcții din Danemarca şi locuieşte centrul capitalei Copenhaga. În medie, salariile pornesc de la 2.500 de euro pe lună.

”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiune, se vorbeşte frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”, povesteşte Bogdan Țiba pentru Ştirile Pro TV.

Și Irina s-a stabilit în Danemarca împreună cu familia. Lucrează cu soțul ei în domeniul curățeniei, unde salariile încep de la 3.000 de euro, dar pot ajunge şi la sume mult mai mari.

”Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță. Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”, a spus Irina Neamț.

Aproximativ 5.000 de români ajung anual în Danemarca

 

Potrivit asociațiilor de români din Danemarca, în medie, aproximativ 5.000 de români ajung anual în regat și 80 % se stabilesc acolo. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit.

”Sunt care vin din Anglia și se stabilesc în Danemarca sau mă mai întreabă despre cum este viața în Danemarca, merită să lase Anglia pentru Danemarca și din punctul meu de vedere sunt foarte interesați de a-și găsi un loc de muncă în Danemarca”, a declarat Valentina Răduță, Asociaţia de Prietenie Româno-Daneză din Copenhaga.

Transferurile de bani, creştere de 100% în septembrie

 

Mai bine de 40 % dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, mai ales că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.

”50, 60, 70 % din forța de muncă este constituită din români. Majoritatea sunt muncitori necalificați, dar care și-au dobândit o experiență în decursul anilor pe diferite șantiere, în restul Europei”, spune reprezentanta unui sindicat în domeniul construcțiilor.

Numărul mare de români care lucrează în Danemarca se vede și prin intermediul banilor trimiși în țară. Potrivit unei platforme de specialitate, transferurile au înregistrat o creștere de 100 % în septembrie, comparativ cu luna anterioară.

Sumele trimise încep de la câteva sute, dar pot depăși și 1.000 de euro, mai scrie sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel