Mușcăturile de căpușe: Identificare, simptome și cum se îndepărtează corect

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Mușcăturile de căpușe: Identificare, simptome și cum se îndepărtează corect / Foto: Unsplash
Mușcăturile de căpușe: Identificare, simptome și cum se îndepărtează corect / Foto: Unsplash

Mușcăturile de căpușă sunt adesea inofensive și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, iar anumite căpușe pot transmite boli oamenilor și animalelor de companie atunci când mușcă. Aceste boli pot fi periculoase sau chiar amenințătoare de viață atunci când nu sunt tratate prompt.

Căpușele sunt comune în această perioadă în România și trăiesc în aer liber în: iarbă, copaci, arbuști, grămezi de frunze etc. Sunt atrase de oameni și de animalele de companie cu patru picioare, putând trece cu ușurință de la unul la altul. Dacă ați petrecut ceva timp în aer liber, probabil că v-ați întâlnit la un moment dat cu căpușele.

În acest articol, vă ajutăm să identificați căpușele și mușcăturile de căpușe, împreună cu simptomele bolilor transmise de ele și ce trebuie să faceți dacă vă mușcă o căpușă, conform HealthLine.

 

Unde mușcă căpușele oamenii

 

Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), odată ce o căpușă ajunge pe corpul dumneavoastră, este probabil să migreze în următoarele zone:

- axile
- zona inghinală
- scalp
- partea din spate a genunchilor
- în interiorul buricului
- în jurul taliei
- în interiorul și în jurul urechilor

Cu toate acestea, căpușele nu migrează întotdeauna. Dacă ați fost într-o situație în care ați fi putut fi mușcat de o căpușă, asigurați-vă că vă verificați întregul corp.

Atunci când o căpușă ajunge într-un loc dorit, aceasta intră în pielea dumneavoastră și începe să vă extragă sânge. Spre deosebire de majoritatea celorlalte insecte care mușcă, căpușele rămân de obicei atașate de corpul dumneavoastră după ce vă mușcă.

Dacă vă mușcă o căpușă, veți ști probabil pentru că o veți găsi pe piele, chiar dacă nu veți simți nimic în timp ce are loc mușcătura. După o perioadă de până la 10 zile în care a extras sânge din corpul dumneavoastră, o căpușă înghesuită se va desprinde și va cădea.

 

Cum vă puteți da seama dacă ați fost mușcat de o căpușă

 

Căpușele pot rămâne atașate de piele timp de până la 10 zile după ce au mușcat prima dată. Ele devin mai mari și mai ușor de reperat pe măsură ce trece timpul.

Căpușele mușcă de obicei o singură dată, în loc să muște în grupuri sau în linii. Cele mai multe mușcături inofensive de căpușe nu provoacă semne sau simptome fizice.

Unele provoacă apariția unei umflături roșii sau decolorate care arată asemănător cu o mușcătură de țânțar.

O erupție cutanată a bolii Lyme poate apărea oriunde între 3 și 30 de zile după ce ați fost mușcat. De asemenea, este posibil să vedeți mai mult de o erupție cutanată. Erupția poate deveni mai mare pe parcursul a câteva zile, ajungând la 12 centimetri în lățime.

 

Simptomele unei reacții alergice la o mușcătură de căpușă

 

Mușcăturile de căpușă sunt de obicei inofensive și pot să nu producă niciun simptom. Dar dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușă, puteți prezenta:

- durere sau umflături la locul mușcăturii
- o erupție cutanată
- o senzație de arsură la locul mușcăturii
- vezicule
- dificultăți de respirație, dacă aveți o alergie severă

 

Simptomele bolilor transmise de căpușe

 

Căpușele pot transmite boli potențial grave la gazdele umane. Majoritatea semnelor sau simptomelor unei boli transmise de căpușe vor începe în decurs de câteva zile până la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă.

Bolile transmise de căpușe:

- Boala Lyme

- Febra cu pete din Munții Stâncoși

- Febra căpușelor din Colorado

- Tularemia

- Ehrlichioza

 

Simptomele potențiale ale bolilor transmise de căpușe includ:

- pată roșie sau decolorată sau erupție cutanată lângă locul mușcăturii
- febră
- frisoane
- erupție pe tot corpul
- rigiditate a gâtului
- dureri de cap
- greață
- slăbiciune
- dureri musculare sau dureri musculare
- dureri articulare
- ganglioni limfatici umflați
- Simptomele febrei cu pete din Munții Stâncoși

Persoanele care suspectează că ar putea avea febra cu pete din Munții Stâncoși trebuie să se trateze imediat ce bănuiesc acest lucru.

Simptomele febrei cu pete din Munții Stâncoși includ:

- vărsături
- febră bruscă și ridicată, în jur de 38-39°C (102 sau 103°F)
- dureri de cap
- dureri abdominale
- erupție cutanată
- dureri musculare

 

Cum se tratează mușcăturile de căpușe

 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când găsiți o căpușă este să o îndepărtați. Acest lucru poate ajuta la evitarea unei boli transmise de căpușe. Nu o îndepărtați dacă aveți o reacție alergică, acest lucru poate elibera mai mult alergen și poate provoca o agravare a reacției.

Curățați bine zona cu un produs de curățare antibacterian sau un unguent după ce ați îndepărtat căpușa. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să trimită căpușa la un laborator pentru a analiza ce tip de căpușă este și pentru a determina dacă aceasta este purtătoare de agenți patogeni.

Puneți căpușa într-un borcan cu capac sau într-o pungă ziplock sigilată și aduceți-o cu dumneavoastră la întâlnirea cu medicul.

Tratamentul va depinde de faptul dacă aveți o reacție alergică la mușcătura de căpușă sau dacă aveți o boală transmisă de căpușă.

 

Cum se îndepărtează o căpușă

 

Puteți îndepărta singur căpușa cu un instrument de îndepărtare a căpușelor sau cu un set de pensete cu vârfuri fine. Asigurați-vă că mâinile și orice instrument pe care îl folosiți sunt curate și urmați acești pași:

1. Prindeți căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.

2. Trageți drept în sus și îndepărtați-o de piele, aplicând o presiune constantă. Încercați să nu îndoiți sau să răsuciți căpușa.

3. Verificați locul mușcăturii pentru a vedea dacă ați lăsat în mușcătură vreun cap de căpușă sau părți ale gurii. Dacă da, îndepărtați-le cu grijă.

4. Curățați locul mușcăturii cu apă și aplicați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, alcool de frecare sau iod.

5. După ce ați îndepărtat căpușa, scufundați-o în alcool pentru a vă asigura că este moartă.

6. Puneți-o într-un recipient sigilat. Păstrarea căpușei oferă dovezi ale mușcăturii de căpușă pentru medic. Ar putea fi o idee bună să etichetați recipientul cu data și locul mușcăturii.

 

Când trebuie să contactați un medic

 

Contactați-vă medicul cât mai curând posibil după ce ați fost mușcat de o căpușă. Un medic poate determina dacă este necesar vreun tratament, în funcție de tipul de căpușă care v-a mușcat.

Diferite părți ale țării prezintă riscuri diferite în ceea ce privește bolile cauzate de mușcăturile de căpușe. Dacă locuiți într-o zonă urbană fără multe căpușe și sunteți mușcat în altă parte, este posibil ca medicul dumneavoastră obișnuit să nu identifice cu ușurință căpușa. Dacă acesta este cazul și vă simțiți neliniștit, solicitați o altă opinie cu privire la tratament.

Anunțați-vă medicul dacă ați fost mușcat într-o locație geografică cunoscută pentru boli grave transmise de căpușe, cum ar fi vestul sau nord-estul Statelor Unite.

De asemenea, ar trebui să vă anunțați medicul dacă ați dezvoltat oricare dintre următoarele simptome după mușcătura de căpușă:

- erupții eritemato-multiforme erupții cutanate
- febră
- somnolență
- dureri musculare
- dureri de cap

 

Cum puteți preveni infecțiile cauzate de mușcăturile de căpușe?

 

Prevenirea mușcăturilor de căpușe este cea mai bună modalitate de a evita o boală transmisă de căpușe. Iată câteva sfaturi de prevenire:

- Purtați o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni atunci când vă plimbați prin pădure sau în zonele cu iarbă unde căpușele sunt frecvente.

- Folosiți un spray împotriva căpușelor care are cel puțin 20 la sută DEET.

- Faceți un duș sau o baie în termen de 2 ore după ce ați fost în aer liber.

- Verificați cu atenție pielea după ce ați fost în zonele predispuse la căpușe, în special sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și în păr.

- De obicei, este nevoie de mai mult de 24 de ore de hrănire pentru ca o persoană să se îmbolnăvească de o boală transmisă de căpușe. Așadar, cu cât mai repede puteți identifica și îndepărta o căpușă, cu atât mai bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel