Israelul se pregătește pentru un război terestru în micuța enclavă palestiniană aglomerată, cu scopul de a eradica Hamas, gruparea militantă islamistă care a năvălit în orașele israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane și luând ostatici.
În timp ce unele guverne occidentale și-au exprimat sprijinul pentru campania militară a Israelului, multe state musulmane au cerut o încetare imediată a focului, mulți dintre cetățenii lor fiind furioși pe condițiile din Gaza și exprimându-și solidaritatea cu palestinienii.
Zeci de mii de demonstranți s-au adunat să protesteze
Protestele au izbucnit brusc în mare parte din regiune marți seara târziu, după ce autoritățile din Gaza au declarat că sute de persoane au fost ucise într-o explozie la un spital. Hamas a declarat că un atac aerian israelian a fost responsabil. Israelul a dat vina pe o lansare eșuată de rachete de către un grup palestinian.
Protestatarii și-au exprimat sprijinul pentru Hamas, îndemnându-l să atace Israelul cu rachete și atentate sinucigașe cu bombă și adresându-se grupului palestinian cu scandarea: "Noi suntem armata voastră", conform Reuters.
Mii de demonstranți s-au adunat, de asemenea, în Turcia și Egipt, alte două țări care au de mult timp relații diplomatice depline cu Israelul, cerând încetarea bombardamentelor.
Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în fața Moscheii Beyazit din Istanbul, au ars o efigie a premierului israelian Benjamin Netanyahu și au fluturat steaguri palestiniene. Unii au ținut pancarte pe care scria: "Opriți genocidul" și "Israelul terorist".
În Egipt, mii de protestatari au stat în fața moscheii al-Azhar, una dintre cele mai vechi din lume, scandând "Unde este armata arabă?", în timp ce alții s-au adunat în piața centrală Tahrir.
Unii au cerut o acțiune militară împotriva Israelului, alții au spus că statele arabe ar trebui să ia în considerare folosirea altor metode pentru a opri bombardarea Gaza. Egiptul se învecinează cu Gaza, dar nu a reușit să negocieze deschiderea punctului său de trecere pentru a permite intrarea ajutorului.
"Palestina este singura țară care ne unește vocile. Dacă țările din Golf nu trimit ajutoare, cel puțin ar trebui să înceteze să mai trimită petrol și gaze. Măcar atât ar trebui să facă", a declarat protestatarul Mohammed Gomaa la Cairo.
Steaguri și efigii în flăcări
În Maroc, unde guvernul a acceptat în 2020 să normalizeze legăturile cu Israelul în schimbul recunoașterii de către SUA a suveranității marocane asupra teritoriului disputat din Sahara Occidentală, islamiștii și stângiștii au declarat că vor organiza un sit-in în cursul zilei de vineri.
Sute de persoane au mărșăluit în centrul Tunisului, un protest mai mic decât cele care s-au adunat în ultimele zile împotriva campaniei israeliene din Gaza. Alții au manifestat în fața ambasadei SUA.
"Adevăratul terorism este Israelul și America, care îl sprijină", a declarat Souhail Ben Nasser, un protestatar din mulțimea din Tunis.
În sud-estul Asiei, sute de persoane s-au adunat pentru a protesta în apropierea ambasadelor americane din fiecare dintre capitalele indoneziană și malaeziană, arzând steaguri israeliene și călcând cu ștampila pe fotografiile lui Netanyahu și ale președintelui american Joe Biden.
"Astăzi ne-am adunat aici cu aceeași intenție de a condamna actul criminal al Israelului", a declarat Qilla Marisa, o protestatară din Kuala Lumpur.
Musulmanii din India au organizat proteste de mai mică amploare în Jaipur și Mumbai, afișând pancarte pe care scria "Free Palestine".
Cel mai mare dușman regional al Israelului, Iranul, și grupuri aliate din întreaga regiune au organizat, de asemenea, proteste autorizate de stat. În Irak, milițiile șiite susținute de Teheran au mobilizat sute de susținători în Bagdad, în apropierea podului care duce la Zona Verde fortificată, unde se află ambasada SUA.
La granița Irakului cu Iordania, sute de susținători ai grupurilor paramilitare susținute de Iran au organizat un sit-in pentru a-și exprima sprijinul pentru Gaza, aduși cu autobuzul. "Ne vom susține poporul nostru din Palestina", a declarat unul dintre ei, Hussein Samir, în vârstă de 26 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News