Luni, la ora 15,33 – ora Bucureștiului, NASA va lansa, în fața a mii de spectatori, din Florida, de la rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy, spre Lună, cea mai puternică rachetă construită vreodată, pentru o misiune de șase săptămâni. Prognoza meteo, favorabilă în proporție de 80%, oferă o fereastră de decolare de două ore.
Misiunea Artemis I va fi lansată după cincizeci de ani de la ultimul zbor Apollo și va marca lansarea programului SUA de întoarcere pe Lună. Aceeași misiune ar putea face posibilă mai apoi plecarea spre Marte, la bordul aceleiași nave spațiale. Acesta este primul zbor de testare fără echipaj pentru programul lunar Artemis al NASA, care își propune să readucă, în acest deceniu, oameni pe Lună.
SLS, Space Launch System, cea mai mare rachetă care a zburat vreodată, este un vehicul de lansare supergreu, care are o înălțime de 98 de metri, cu două rachete de amplificare solide atașate și transportă capsula Orion fără pilot, care va fi pusă pe orbită în jurul Lunii pentru a certifica siguranța viitorilor astronauți. Racheta este încărcată cu trei milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen care vor alimenta rezervoarele de combustibil.
Misiunea Artemis I va consta în lansarea de SLS a vehiculul Orion, care este echivalentul navei spațiale Apollo, spre Lună. Misiunea va dura 42 de zile, timp în care Orion va aduna date privind călătoria către Lună.
Este programat ca la două minute după lansare, amplificatoarele să se întoarcă pe Pământ, după alte opt minute segmentul principal se va separa și el, iar aproximativ o oră și jumătate mai târziu, capsula Orion va fi împinsă spre Lună, anunță AFP. Lansarea va fi făcută de Charlie Blackwell-Thompson, prima femeie care a condus o lansare la NASA.
Foto - facebook NASA - National Aeronautics and Space Administration
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News