NASA a dezvăluit marți noul său habitat de simulare a vieții pe Marte, care va găzdui voluntari și le va testa experiențele de viață în cadrul unui experiment de un an de zile pentru a simula viața pe Marte.
Instalația este formată din patru camere mici și o sală de sport, care vor găzdui trei experimente sub titulatura de "experiment": Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).
Patru oameni vor fi închişi într-o casă timp de un an, simulând viaţa pe Marte
Experimentele vor avea loc la baza de cercetare a agenției spațiale americane din Houston, Texas. Patru voluntari vor lua parte la primul experiment în această vară. NASA va monitoriza sănătatea fizică și mentală a participanților pentru a înțelege mai bine efectele comportamentului uman în timpul unor perioade lungi de izolare.
Potrivit lui Grace Douglas, cercetător principal în cadrul experimentelor CHAPEA, NASA va înțelege mai bine procesul de luare a deciziilor de către astronauți și valoarea fiecăreia dintre puținele resurse puse la dispoziția echipei prin intermediul noului studiu.
"Putem începe să înțelegem cu adevărat cum îi sprijinim cu ceea ce le oferim, iar acestea vor fi informații foarte importante pentru a lua aceste decizii critice privind resursele", a declarat Douglas în cadrul unui tur de presă al instalației.
Stabilirea pe Marte vine cu "limitări foarte stricte ale masei", din cauza unor factori logistici și de mediu care vor modifica drastic experiențele de viață ale astronauților.
Facilitatea este compusă dintr-o casă de 160 de metri pătrați, care include 2 băi, o fermă verticală pentru cultivarea legumelor, o cameră pentru îngrijiri medicale, o zonă de relaxare și mai multe posturi de lucru.
Habitatul a fost tipărit în 3-D, a declarat Douglas: "Aceasta este una dintre tehnologiile pe care NASA o analizează ca potențial pentru a construi un habitat pe alte suprafețe planetare sau lunare".
Mars is calling. ☎️
— NASA Artemis (@NASAArtemis) October 19, 2021
To help us prepare for missions to the Red Planet, @NASA is working with partners to 3D-print Mars Dune Alpha, a simulated Mars habitat and future home to Mars mission simulation crews at @NASA_Johnson.
Learn more: https://t.co/sizJlzHPEG pic.twitter.com/2GkbwSdbH3
Misiunea se află încă în stadii experimentale
"Mars Dune Alpha" va fi amplasat în interiorul unei zone care simulează mediul marțian, care se caracterizează prin cantitatea mare de nisip roșu din jurul habitatului.
Echipamente pe care astronauții le-ar găsi ingenioase sunt împrăștiate pe tot terenul, cum ar fi o stație meteo, un dispozitiv de fabricat cărămizi și o mică seră.
O bandă de alergare care simulează gravitația mai mică de pe planeta roșie a fost, de asemenea, instalată în afara instalației.
Aceasta este menită să reproducă călătoriile lungi pe care astronauții le vor face pentru a colecta mostre, a strânge date sau a construi infrastructura, potrivit lui Suzanne Bell, șefa Laboratorului de sănătate comportamentală și performanță al NASA.
Ea a adăugat în glumă: "Chiar nu-i putem pune să se plimbe în cerc timp de șase ore".
Deși membrii echipei de experiment nu au fost încă numiți, organizația a precizat că selecția "va urma criteriile standard ale NASA pentru candidații la postul de astronaut", cu accent pe pregătirea în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.
Studiul va evalua, de asemenea, reacțiile membrilor echipajului în situații de dificultate, întrucât cercetătorii vor restricționa disponibilitatea apei sau vor sabota echipamentele din instalație, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News