Natalia Intotero, final de mandat. Și-a prezentat raportul de activitate

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:
Natalia Intotero
Natalia Intotero

Natalia Intotero şi-a prezentat, joi, raportul de activitate la finalul mandatului de la conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ea evidenţiind, cu această ocazie, eforturile de a aduce românii din diaspora înapoi în ţară.

"Mandatul meu de ministru a coincis cu sărbătorirea Centenarului României Moderne şi cu deţinerea pentru prima dată de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, evenimente istorice care au conferit un plus de valoare activităţilor dedicate conaţionalilor noştri. În această perioadă, am continuat şi dezvoltat programe deja existente şi am iniţiat noi proiecte fundamentale în vederea menţinerii culturii şi identităţii românilor", a arătat Intotero.

Ea a precizat că o prioritate a mandatului său "a fost aceea de a întâlni cât mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor, pentru a le cunoaşte problemele şi a identifica împreună soluţii eficiente şi de durată la acestea".

În raportul de activitate, aflat pe site-ul ministerului, sunt menţionate reuniunile în vederea "iniţierii unui proiect de lege privind procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială".

Totodată, se face referire şi la programele de finanţare pentru comunităţile româneşti din străinătate "Diaspora Start-Up" şi "Start-Up Nation" 2017 şi 2018.

 

Prima vizită a unui ministru în Australia


În raportul de activitate, Intotero a vorbit despre "prima vizită a unui ministru, în 22 de ani", în Australia, dar şi despre deplasări în ţări ce găzduiesc un număr mare de cetăţeni români.

"Am avut întrevederi la Bruxelles cu comisarii europeni Johannes Hahn, Julian King şi Marianne Thyssen pentru a discuta problematicile românilor de pretutindeni, dar şi pentru a propune posibile proiecte la nivel european, destinate diasporei", a precizat Intotero.

În contextul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, Intotero a menţionat organizarea, la iniţiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a unei reuniuni informale în domeniul politicilor pentru diaspora.

"La eveniment au participat peste 16 delegaţii, reprezentanţi ai statelor membre UE. În urma acestei reuniuni, participanţii s-au pus de acord asupra necesităţii ca tematicile legate de diaspora să fie dezbătute şi în viitor la nivel european şi să ocupe un loc important pe agenda următoarelor preşedinţii rotative", se arată în bilanţul acesteia.

De asemenea, raportul de activitate cuprinde şi lansarea celei de-a doua ediţii a Campaniei Naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!".

Intotero a mai arătat că, în mandatul său, a finanţat 148 de proiecte ale românilor de pretutindeni, pe domeniile Cultură, Educaţie, Spiritualitate şi Tradiţie, Mass-Media, Societate Civilă şi Centenar.

În raport sunt menţionate şi inaugurarea Centrului de Informare al României la Solotvino (Ucraina), dar şi demersurile pentru înfiinţarea Centrului de informare şi asistenţă de la Ragusa (Italia).

"Am realizat platforma web a Muzeului Românilor de Pretutindeni, lansată în premieră în mijlocul comunităţii româneşti din Italia", a adăugat Intotero.

Interimatul în fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este asigurat de Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel