NATO pregătește un nou ajutor substanțial pentru Ucraina. Sumă uriașă plătită până în prezent 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

NATO va pregăti un nou pachet de ajutor pentru Ucraina. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri la Bruxelles că se așteaptă ca săptămâna viitoare, la summitul de la Washington, liderii statelor membre să ajungă la un acord privind un pachet substanțial de sprijin pentru Ucraina.

El a subliniat că cea mai urgentă sarcină a summitului va fi sprijinul pentru Ucraina, care "trebuie să învingă" în războiul declanșat de Rusia.

Stoltenberg a anunțat că NATO va lansa un nou proiect de sprijin pentru Ucraina, numit Asistență de Securitate și Instruire a NATO pentru Ucraina (NSATU). NATO va coordona și furniza cea mai mare parte a asistenței internaționale de securitate pentru Ucraina, prin intermediul unui comandament condus de un general cu trei stele, cu un personal de 700 de angajați care lucrează la sediul NATO din Germania și prin centre logistice situate în estul Alianței.

Secretarul general a asigurat că, deși NATO nu va deveni parte a conflictului, va contribui la creșterea capacității de autoapărare a Ucrainei.

Stoltenberg a mai spus că se așteaptă ca aliații să fie hotărâți în a sprijini Ucraina să-și construiască o forță capabilă să învingă agresiunea rusă în prezent și să o descurajeze în viitor.

El a reamintit că, de la începutul invaziei ruse, aliații au furnizat ajutor militar de aproximativ 40 de miliarde de euro anual.

"Mă aștept ca aliații să decidă la summit să mențină acest nivel și anul viitor. De asemenea, mă aștept ca aliații să fie de acord să împartă povara în mod echitabil, ținând cont de mărimea PIB-ului lor (...)", a declarat Stoltenberg la ultima conferință de presă înaintea summitului NATO de la Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel