Această pregătire va contribui la creșterea capacităților sistemului medical ucrainean pe fondul războiului de agresiune al Rusiei, o situație exacerbată de apariția condițiilor de iarnă și de provocările continue generate de pandemia COVID-19.
Acest ajutor va fi livrat în România de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne al României. România și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO, prin Fondul fiduciar pentru răspunsul la pandemie, vor finanța furnizarea de instruire și sprijin logistic, conform Știrile PRO TV.
La sediul NATO a avut loc o ceremonie de marcare a semnării acordului, la care au participat secretarul de stat al Ministerului de Interne al României, medicul Raed Arafat, Reprezentantul Permanent al României la NATO, Ambasadorul Dan Neculăescu, și domnul Tim Lannan, șeful Centrului de coordonare a răspunsului la dezastre euro-atlantic.
Fondul fiduciar pentru răspunsul la pandemie a fost înființat în 2022 pentru a răspunde pandemiei de COVID-19. Acum oferă sprijin umanitar imediat Ucrainei, inclusiv livrarea de echipamente medicale, rechizite și sprijin educațional în domenii precum formarea paramedicilor. Toate acestea ajută la îmbunătățirea pregătirii și rezistenței sistemului național de sănătate al Ucrainei.
Vezi și
Operaţia „Balaur”: Convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România
Două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat, duminică seara, în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad.
Primul convoi a fost compus din blindate uşoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie, precizează Ministerul Apărării Naţionale, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, cele două convoaie au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Feligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.
Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.
Operaţia logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu, pe roţi, pe o distanţă de mai mult de 2.000 de kilometri, a debutat pe 18 octombrie şi poartă numele de Operaţia "Balaur", inspirat după personajul mitologic din legendele româneşti, arată MApN.
Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.
La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos, menţionează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News