Naty Badea, despre spitalele din Italia: "Medicii sunt depășiți, îmbătrânești dacă ajungi la urgențe. Eu sun medici din România" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Naty Badea, sora lui Mircea Badea, trăiește în Italia de câțiva ani. Ea a vorbit despre sistemul medical din peninsulă. 

Naty Badea spune că sistemul medical din Italia este în colaps. Ea susține că există câteva spitale de excelență unde se fac performanțe notabile, însă la spitalele din restul țării, la nivel de tratament pentru afecțiuni banale lucrurile stau groaznic. 

"Sistemul de sănătate din Italia prezintă diverse paradoxuri. Eu am beneficiat de o experiență cu privire la sistemul medical din Italia și trebuie să spun că a fost o experiență plăcută, foarte utilă, am fost foarte ajutată dar și pentru că am luptat foarte mult pentru drepturile mele, am zguduit sistemul să zic așa. Foarte probabil am avut și mult noroc. Cred că sistemul de sănătate din Italia oscilează între a fi foarte performant în anumite domenii, care poate în România nici nu sunt atât de dezvoltate. Știu foarte mulți copii români care au venit pentru diverse probleme în Italia pentru a fi operați sau pentru diverse boli grave. Deci pe deoparte este această latură a performanței," a spus Naty Badea.

Medicii din Italia nu mai fac față: "Este un sistem în colaps" 

 

Aceasta spune că în cazul în care vrei să mergi la unitatea de primiri urgențe de la un spital obișnuit din Italia, aștepți minimum șase ore. Naty Badea crede că sistemul medical din Italia a colapsat după perioada pandemiei. 

"Italia are o parte a performanței în medicină, în spitalele mari, de la Roma, la Milano. Sunt câteva spitale de excelență în Italia, depinde și despre ce boli vorbim. Pe de altă parte, la celălalt pol, este un sistem medical în colaps. Dacă ai o banală răceală, dacă ți-ai rupt mâna sau chestii de-astea de oameni, nu de operații pe creier, nu ai unde să te duci. Să zicem că vrei să-ți faci o ecografie. Găsești peste șase luni loc la stat. Dar si la privat găsești greu. Eu de când am venit în Italia, am plătit numai la privat: analize de sânge, ecografii și diverse probleme curente. Pe de altă parte, dacă ți se îmbolnăvește copilul scrii email la medicul de familie. Probabil femeia aia e depășită de situație pentru că sunt medici foarte puțini și îți răspunde pe seară sau a doua zi. Tu dacă ai un copil care are febră acasă, unde te duci? La spital, la urgențe, dacă te duci, stai acolo minim șase ore dacă nu ești pe moarte. Dacă nu ești în cod roșu și vii în cod alb, deci nu în cod alb, acolo îmbătrânești, la spital.

Vă spun din experiență personală, astea nu-s din auzite. Vă spun ce am trăit eu pe aici. De multe ori, când a fost fiica mea bolnavă, eu am sunat în România doctori pe care-i știam. Era vorba despre chestii din acestea banale. Și mă sfătuiam cu medicii, așa prin telefon. Măcar de primă necesitate, până ajungeam la un medici aici să o vadă. Vorbim de un roșu în gât, de un puroi în gât, o răceală, viroză sau ceva. Mă sfătuiam pe moment cu acești medici din România ce să fac ca să trec weekendul că aici n-ai ce face. Există un telefon de urgență, suni și dacă vede care e situația, te sfătuiește să mergi la urgență. Practic, acolo albești. Simți cum ți se albesc firele de păr. 

E o problemă cu sistemul medical și cred că mare parte din vină o are pandemia. După pandemie, Italia a suferit o cădere în acest domeniu, o cădere serioasă a sistemului sanitar care nu mai susține serviciile pentru populație. Este și o dezbatere la nivel național pe tema asta, chiar și la guvern. Au încercat ei să facă la facultatea de medicină o chestie... să scoată admiterea, tocmai pentru a facilita studenților să intre mai ușor la facultatea de medicină și o și termine, pentru că intrai greu și ieșeai și mai greu. Nu mai au medici în Italia. Sunt foarte puțini medici. Ei înșiși spun că nu mai pot, că sunt depășiți, că nu mai fac față cererilor. Cam asta e problema cu sistemul de sănătate, apropo de cât de evoluată este o societate. În Italia este o problemă din acest punct de vedere, fără doar și poate," a mai spus Naty Badea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel