Navigatori, blocaţi pe mare de mai multe luni din cauza coronavirusului. „Sunt o armată de oameni care au fost uitaţi"

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit Camerei Internaţionale de Navigaţie (ICS), aproximativ 150.000 de marinari sunt blocaţi pe mare şi au nevoie să fie înlocuiţi de alte echipaje iar alţi aproximativ 150.000 sunt blocaţi la ţărm, aşteptând să se întoarcă la muncă.

Astfel, mai mulţi navigatori nu au mai pus piciorul pe pământ, în condiţiile în care călătoriile globale au încetat din cauza pandemiei de coronavirus, iar căpitanii sunt forţaţi să îşi prelungească contractul fără să ştie când anume va putea să plece acasă, transmite AP. 

„Sunt o armată de oameni care au fost uitaţi", spune secretarul general al ICS, Guy Platten. "Nu este o poziţie sustenabilă să fie menţinuţi pe o perioadă nedeterminată. Nu poţi pur şi simplu să prelungeşti contractele oamenilor", a adăugat Platten. Având în vedere că mai mult de 80% din schimburile comerciale mondiale sunt transportate pe mare, cei peste două milioane de navigatori din întreaga lume joacă un rol crucial. "Pentru că nu se văd, sunt ignoraţi, şi totuşi sunt absolut esenţiali pentru transportul de combustibili, alimente, echipamente medicale şi alte produse vitale pentru comerţul mondial", spune Guy Platten.

 

Sacrificiile navigatorilor pentru societatea noastră globală

 

În aceste condiţii, organizaţiile internaţionale din industria de shipping, sindicatele şi companiile de shipping cer ţărilor să recunoască faptul că echipajele navelor maritime sunt muncitori esenţiali şi să le permită să călătorească şi să poată fi înlocuite echipajele navelor. "Provocarea noastră acum este să trimitem un mesaj puternic guvernelor. Nu vă puteţi aştepta ca oamenii să transporte echipamente de protecţie, medicamente şi toate produsele de care aveţi nevoie pentru a răspunde la COVID, şi să puteţi aproviziona cu alimente oraşe şi ţări în carantină, dacă nu puteţi transporta marfă cu navele", a declarat secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Lucrătorilor din Transport (ITF), Steve Cotton. "Trebuie să recunoască sacrificiile pe care navigatorii le fac pentru societatea noastră globală", a mai spus Cotton.

 

Guvernele trebuie să faciliteze înlocuirea echipajelor

 

În mod normal, ofiţerii de pe navele comerciale lucrează pe baza unor contracte care durează trei sau patru luni iar restul echipajului pentru aproximativ şapte luni. Însă toţi au dată la care contractul se va încheia. Dacă acest lucru nu mai este valabil, perspectiva de a munci fără întrerupere devine o sursă de presiune. "Suntem profund îngrijoraţi că există un risc mai mare de incidente sau accidente. Dar vedem şi un nivel ridicat de ceea ce aş numi anxietate şi frustrare. Dacă nu şti când vei coborî de pe navă, acest lucru creează un nivel ridicat de anxietate", spune Steve Cotton. Acesta avertizează că dacă guvernele nu vor facilita înlocuirea echipajelor "este dificil pentru noi să îi convingem pe navigatori să nu recurgă la măsuri mai dramatice şi să înceteze lucrul", a subliniat Cotton.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel