„Ne gândim să ne întoarcem acasă cu 800.000 de euro, după foarte mulți ani de lucrat în străinătate“. Ce i-ar putea aduce pe români înapoi în țară?

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
O femeie și-a închis iubitul într-o valiză: „Nu pot să respir” / „Așa mă simt eu când mă înșeli!”
O femeie și-a închis iubitul într-o valiză: „Nu pot să respir” / „Așa mă simt eu când mă înșeli!”

Gustul străinătății nu este pentru toată lume, iar dorul de casă primează. Doi tineri români, care au reușit să strângă o sumă considerabilă lucrân dîn IT, în afară, se întreabă ce ar putea face în România cu acești bani, pentru a putea duce un trai lipsit de griji în România.

După ani de trai și muncă în străinătate, o familie de IT-iști români a decis să revină în țară, confruntându-se cu dilemele adaptării și speranțele unei vieți viitoare în România. Cu 800.000 de euro cash în buzunar, aceștia își propun să-și construiască un viitor bazat pe conexiunile familiale și sprijinul prietenilor, chiar dacă asta implică ajustări semnificative.

Într-o postare recentă pe o platformă de socializare, utilizatorul anonim, reprezentând familia, a detaliat pro și contra întoarcerii, subliniind importanța relațiilor personale și sprijinului parental în fața provocărilor financiare pe termen lung.

„Ne gândim să ne întoarcem acasă cu 800.000 de euro, după foarte mulți ani de lucrat în IT, în afară“

 

Titlul nu este clickbait și mi-aș dori să aud păreri serioase. Using my burner account ca sa îmi protejez identitatea, cat de cat...Pe scurt, eu și soția mea ne gândim să ne întoarcem acasă cu 800,00 € cash după foarte mulți ani de stat afară și lucrat în IT. Ne-am întoarce într-un oraș mare din România“, își începe postarea tânărul IT-ist român.

Desigur, ca orice decizie care trebuie bine cântărită, pentru revenirea în țară cei doi tineri români iau în calcul atât argumentele pro, cât și pe cele contra.

Nu vreau să vă lovesc cu un wall of text (n.r. text lung), așa că iată cum gândim problema în mare:

Pro: Familie și prieteni. Părinții nu devin mai tineri. Dacă am avea copii, am avea mult sprijin. Aici simțim că ne-ar fi extrem de greu pentru că suntem singuri.

Nu am mai avea probleme financiare niciodată și ne-am putea "pensiona" la 45 de ani. Pentru că venim din familii modeste, aici viața ar continua să fie un non-stop grind fest. Cum am trăi în România la 35 de ani, am trăi aici cam la 55.

Contra: Chiar dacă ne întoarcem într-un oraș mare, suntem siguri că ne va fi foarte greu să ne readaptăm la început.

Chiar dacă ne vom crea bula noastră, până la urmă, când ieșim din casă, tot cam în același cacat o să călcăm ca orice alt român de rând.

Din nou, acestea sunt argumentele majore pentru că nu are sens să scriu mii de cuvinte pe Reddit“, detaliază tânărul român, așteptând opinii din partea altor utilizatori.

Pro sau contra reveniți în țară: De ce nu vă luați părinții undeva aproape de voi?

 

Decizia lor de a reveni în România atrage atenția asupra tendinței crescânde a românilor expați de a-și reconsidera opțiunile de viață și carieră. Comunitatea Reddit a reacționat prompt, oferind opinii variate și sfaturi, consolidând astfel dialogul deschis despre realitățile și perspectivele românilor care aleg să se întoarcă acasă.

"De ce nu vă luați părinții undeva aproape de voi? Presupun că sunt suficient de bătrâni cât să fie pensionari. Astfel, nimeni nu mai dă de 'căcat' când iese din casă și ei ar avea o bătrânețe liniștită și acces la servicii medicale de calitate", spune unul dintre utilizatori.

O idee care ar putea fi luată în calcul, dar care ar putea aduce mai multe dezavantaje decât beneficii, este de părere inițiatorul discuției: "Sună bine pe hârtie, dar este un aspect care trebuie luat în calcul: sănătatea lor mintală. Îmi amintesc când s-a îmbolnăvit bunica mea (fie iertată), și ai mei au adus-o în oraș să stea cu noi ca să o poată îngriji mai ușor. După 3 zile ne spunea, ori de câte ori avea ocazia, să o ducem la casa ei, că ea nu mai poate, că nu mai suportă, că are de prășit în grădină, că are de cules viță, că florile ei trebuie udate, etc. Efectiv nu am putut să o ținem cu noi decât 10 zile, pentru că deja începea să aibă stări depresive. Și asta în România fiind.

Imaginați-vă acum cum ar fi să-i duci în țară străină, fără să cunoască limba, locurile, oamenii... Dacă mie, ca tânăr student, mi-a fost super greu să mă obișnuiesc într-un mediu cu totul nou, nu pot să îmi imaginez cum ar fi pentru doi bătrâni."

„România ca și țară a crescut mult în ultimii ani, este o țară sigură“

 

"Go for it (n.r. Dă-i înainte). Eu am o poveste oarecum similară. Am locuit peste hotare, job în IT, m-am întors de câțiva ani în România. Inițial am crezut că voi rămâne permanent, însă ce m-a convins a fost fiecare vizită pe care o făceam în România - și le făceam des. Am verificat excelul, m-am întors în toamna lui 2021 în România cu 0,9m NW (mostly in imobiliare) și am ajuns la 1,5m de atunci.

România ca și țară a crescut mult în ultimii ani, este o țară sigură, cu oameni faini. Poți avea o viață liniștită, socială în care să îți permiți de toate. Când te plictisești, iei un avion și te-ai mutat.

Ca și sfaturi, îți recomand să îți cumperi un teren la marginea unui oraș unde îți alegi să locuiești - cu puțin noroc poți găsi ceva cu view sau poate lângă o pădure, unde să îți construiești o casă așa cum vrei tu și nu cumpărată de la dezvoltatori. P.S: și eu construiesc și cunosc și pe alții care o fac. Romanii nu știu să construiască.

Ca încheiere, pro > contra din exemplele tale. După jumătate de an trăit în țară, nici nu mai realizezi cât de multe fire sunt pe fiecare stâlp și nici strada neasfaltată de lângă nu te mai deranjează. În rest, ai de toate", este sfatul primit de la un alt român revenit în țară.

„Nu m-aș întoarce nici dacă aș avea mai mult“

 

"De venit hai, fă ceva cu ei să ai un venit pasiv, care să îți acopere măcar parțial cheltuielile! Viața e puțin mai mult decât munca și bani de strâns. Cu 4k euro, dacă nu ai rate, 2+1(sau 2) poți trăi foarte bine. Am fost în situația ta (minus cei 800k) și am ales să mă întorc, nu regret. Mai vedem ce se întâmplă după ce am nevoie de spitale", este de părere un alt utilizator Reddit.

"Nu-s în situația ta, însă nu m-aș întoarce nici dacă aș avea mai mult. Pentru mine unul e foarte clar că nu mai vreau să mă fortez să mă readaptez în societatea românească și sistemul de valori. Asta ca să nu mai zic de colapsul economic iminent ce pandește România după colț. Pentru mine calitatea și siguranța socială, a sistemului de sănătate, educație, justiție și posibilitățile de dezvoltare pe care le oferă un stat sunt mai importante decât banii. Îți doresc multă fericire, indiferent de decizia pe care o vei lua!", spune altcineva.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel