"O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă'', a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.
Înaintea acestui anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi manifestase într-un mesaj video speranţa că în cursul serii urma facă un bilanţ al acestei noi runde de ''negocieri dificile''. ''O videoconferinţă între delegaţiile (ucraineană şi rusă) a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea aşteaptă noutăţi. Vom reveni în cursul serii'', a declarat preşedintele ucrainean despre această a patra rundă de negocieri, ce are loc online, spre deosebire de precedentele trei, care s-au desfăşurat în Belarus.
''Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a adăugat Zelenski în mesajul său, potrivit AFP.
Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.
Kremlinul a ameninţat luni mai devreme că armata rusă ''nu exclude posibilitatea de a lua sub control total marile oraşe deja încercuite'', în timp ce continuă luptele la periferia capitalei Kiev.
Rusia şi China neagă acuzaţiile SUA privind asistenţa militară
Rusia şi China au negat, luni, acuzaţiile Statelor Unite privind o presupusă solicitare a Moscovei pentru primirea de asistenţă militară din partea Beijingului, în contextul conflictului militar din Ucraina.
"Rusia are capabilităţile de a efectua operaţiunea din Ucraina, nu a cerut asistenţă din partea altor ţări. Moscova nu a cerut Beijingului ajutor pentru operaţiunea militară specială din Ucraina. Informaţiile că Rusia ar fi cerut asistenţă militară din partea Chinei nu sunt adevărate", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Moscova, citat de postul CNBC.
Peskov a avertizat că Rusia nu exclude posibilitatea de a prelua controlul total asupra oraşelor ucrainene încercuite deja de forţele militare ruse, explicând că, până acum, preşedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării să nu lanseze atacuri rapide asupra centrelor urbane, nici măcar asupra Kievului, potrivit cotidianului Le Monde. "Dar, pentru garantarea securităţii maxime a populaţiei civile, Ministerul rus al Apărării nu exclude posibilitatea de a prelua controlul total asupra marilor oraşe care sunt deja încercuite", a subliniat Dmitri Peskov.
La rândul său, Ministerul de Externe de la Beijing a negat că Rusia ar fi cerut asistenţă militară. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a denunţat, potrivit CNN, "dezinformarea răspândită de partea americană". "Poziţia Chinei asupra problemei Ucrainei este clară, noi jucăm un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace", a subliniat oficialul chinez, cerând găsirea rapidă a unei soluţii politice, "nu escaladarea conflictului".
Ambasada Chinei în Statele Unite a exprimat preocupări în legătură cu războiul din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare, informează BBC News şi agenţia Reuters. "Situaţia din Ucraina este într-adevăr preocupantă. Acum, prioritatea este să evităm ca actuala situaţie tensionată să escaladeze sau chiar să scape de sub control", a declarat duminică seară Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei din Washington. Rugat să comenteze informaţiile difuzate de cotidianul Financial Times privind o presupusă cerere a Rusiei pentru a primi asistenţă militară şi economică din China, Liu Pengyu a răspuns: "Nu am auzit deloc despre aceste lucruri".
Oficiali de la Washington au avertizat Beijingul că se va expune consecinţelor dacă va oferi asistenţă Rusiei, vizată de sancţiuni economice masive din cauza războiului din Ucraina. China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News