„Astăzi şi mâine suntem încă în stare de urgenţă, mâine avem o şedinţă de guvern şi vom avea şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi vom lua nişte decizii care sperăm noi să creeze şi cadrul administrativ în care să putem impune aceste restricţii", a declarat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus.
Acesta a spus că trebuie să înţeleagă toată lumea că orice măsură de relaxare, cât de mică, poate genera riscul de creştere a transmiterii intracomunitare a noului coronavirus, de aceea măsurile de relaxare trebuie introduse treptat.
"Populaţia a fost înţelegătoare până în acest moment şi ţin să le mulţumesc pentru acest lucru. Sperăm că vor fi şi în continuare şi să înţeleagă că aceste măsuri de relaxare trebuie să intre progresiv. Intrând progresiv putem să le gestionăm, putem să fim atenţi la fiecare dintre ele. Au fost adoptate în condiţiile în care avem şi contramăsuri. Şi mă repet, venind prea devreme cu nişte măsuri de relaxare nu facem decât să exacerbăm acel risc de a crea o transmitere comunitară şi aceste riscuri le putem vedea, în acest moment, în ţările europene (...)“, a declarat ministrul Sănătății în direct la Realitatea PLUS.
România, pantă descendentă
Ministrul de resort a afirmat ca România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul cazurilor pozitive cu noul COVID-19.
Suntem pe o pantă descendentă de la începutul acestei pandemii şi hai să păstrăm panta descendentă. Această relaxare trebuie privită cu mai multă precauţie decât sărbătorile pascale sau weekendul de 1-3 mai (...) Vom promova în continuare mai multe perioade de relaxare, dar acele perioade ţin foarte mult de rezultatul primei perioade (...)
Noi, dar şi Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile vom face evaluări zilnice ale numărului de cazuri, numărului de decese, de cazuri din Terapie Intensivă, numărului cazurilor de primiri la Urgenţe, care ne vor arăta dacă focarele s-au exacerbat, dacă avem o transmitere accentuată în comunitate şi dacă e nevoie să înăsprim sau să intervenim cu nişte măsuri care să poată controla o eventuală creştere", a declarat ministrul Sănătăţii.
Fără spațiile de joacă pentru copii în parcuri
Nelu Tătaru a mai spus că recomandă autorităţilor locale să redeschidă parcurile, însă fără accesul în spaţiile de joacă.
"Recomandarea noastră a fost deschiderea parcurilor pentru acele plimbări pentru aer curat, pentru ieşirea în aer liber, dar păstrând oricum distanţarea, aglomerările să nu fie mai mult de trei persoane", a precizat el.
Referindu-se la obligativitatea purtării măştilor în perioada stării de alertă în spaţiile publice, Nelu Tătaru a menţionat că autorităţile locale vor trebui să asigure gratuit aceste bunuri persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, iar restul cetăţenilor vor trebui să şi le achiziţioneze din resurse proprii, dând asigurări că acestea se vor găsi de vânzare în spaţiile comerciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News