Nemții se plâng că în România și Bulgaria au crescut salariile și la ei nu

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Salariile au crescut în România, în Germania nu (Foto: colaj Freepik)
Salariile au crescut în România, în Germania nu (Foto: colaj Freepik)

Presa din Germania remarcă o creștere record a salariului minim în România, în timp ce cea mai mare economie a Europei rămâne în urmă la acest capitol. 

Salariul minim în România a înregistrat o creștere de 22,7%, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Științe Economice și Sociale (WSI) al Fundației Hans Böckler. În contrast, Germania a avut o majorare modestă de doar 3,3%, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților cu venituri mici, relatează publicația germană Der Spiegel.  

Potrivit studiului, salariile minime din Uniunea Europeană au crescut, în medie, cu 6,2% la începutul anului. În 22 de state membre există un salariu minim universal, iar în unele cazuri creșterile au fost semnificative. Pe lângă România, unde majorarea a fost de 22,7%, Bulgaria a înregistrat și ea un avans considerabil, de 16,3%.  

Germania, pe ultimul loc în clasamentul creșterilor salariale  

 

În Germania, salariul minim a fost majorat la 12,82 euro pe oră, dar, raportat la o inflație de 2,2% în ianuarie, impactul real al creșterii rămâne limitat. De altfel, Germania s-a clasat pe ultimul loc în acest studiu în ceea ce privește creșterea salariului minim. Cu toate acestea, țara rămâne în topul celor cu cele mai mari salarii minime din UE. Doar Luxemburg (15,25 euro), Țările de Jos (14,06 euro), Irlanda (13,50 euro) și Belgia (12,83 euro) au niveluri mai ridicate.  

Conform directivei europene privind salariul minim, acesta trebuie să fie de cel puțin 60% din salariul mediu al fiecărei țări pentru a fi considerat „adecvat”. Germania se află însă sub acest prag, la doar 51,7%, în timp ce Portugalia, Slovenia și Franța sunt singurele state care ating nivelul recomandat.  

Germania ar putea majora salariile în luna iunie  

 

O nouă creștere a salariului minim în Germania este planificată pentru 2026, iar anunțul oficial este așteptat în iunie 2025. În prezent, salariul minim pentru anul viitor va fi de 12,82 euro pe oră, însă nu se aplică stagiarilor, ceea ce a atras critici din partea sindicatelor.  

Partidul Social-Democrat (SPD) și Verzii susțin o majorare mai consistentă, propunând un prag de 15 euro pe oră. Decizia finală va fi luată de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai angajatorilor și angajaților, care va ține cont atât de creșterea medie a salariilor reale, estimată la 3,2% în 2024, cât și de contextul economic general.  

De asemenea, creșterea salariului minim va avea un efect asupra mini-joburilor. Începând cu 2025, limita veniturilor pentru aceste locuri de muncă va fi majorată de la 538 la 556 de euro pe lună. Astfel, angajații cu salariu minim vor putea lucra până la 43 de ore pe lună fără deduceri, însă cei cu salarii mai mari vor avea mai puține ore disponibile pentru acest tip de joburi.  

Astfel, în timp ce România și alte state din UE au adoptat creșteri salariale semnificative, Germania rămâne în urmă, în ciuda planurilor pentru o majorare mai substanțială în anii următori.

 

------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel