New York Times își retrage corespondenții din Rusia, pentru prima dată în 100 de ani: "Nici Stalin și Războiul Rece nu ne-au îndepărtat"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Publicația New York Times își retrage pentru prima dată în peste o sută de ani corespondenții din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Nici Stalin și Războiul Rece nu ne-au îndepărtat din Rusia, a spus un reprezentant al publicației, citat de CNN. 

New York Times (NYT) și-a retras toți corespondenții din Rusia și pentru prima dată în peste o sută de ani nu are jurnaliști acolo.

„O zi foarte tristă pentru istoria New York Times din Moscova. Scoatem toți corespondenții din țară. Am avut reporteri acolo fără întrerupere din 1921, cu una sau doua scurte întreruperi din cauza problemelor cu viza. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nu ne-au dat afară”, a explicat Neil MacFarquhar, un fost șef al biroului din Moscova.

Ziarul a anunțat decizia de a se retrage din Rusia printr-un comunicat.

„Noua legislație din Rusia caută să condamne știrile independente și exacte despre războiul din Ucraina. Pentru siguranța și securitatea stafului nostru din regiune, îl mutăm în afara țării”, a spus purtătorul de cuvânt al NYT, Danielle Rhoades Ha.

Rușii care critică acțiunile armate ruse din Ucraina riscă 15 ani de închisoare

 

Președintele Putin a semnat recent un proiect de lege care introduce pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care publică „știri false” despre armata rusă, în timp ce Rusia avansează cu invadarea Ucrainei, relatează Agence France-Presse.

Proiectul de lege, care a fost adoptat de parlamentari, prevede pedepse cu închisoarea de durată diferită și amenzi împotriva persoanelor care publică „informații false cu bună știință” despre armată, cu pedepse mai aspre atunci când diseminarea este considerată a avea consecințe grave, scrie cnn.

Putin a semnat, de asemenea, un proiect de lege care ar permite amenzi sau pedepse cu închisoare de până la trei ani pentru că a cerut sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova fiind confruntată cu sancțiuni economice dure din cauza invaziei.

Sancțiuni tot mai aspre împotriva știrilor negative la adresa armatei ruse

 

Anul trecut a avut loc o represiune fără precedent împotriva vocilor independente și critice din Rusia, care s-au intensificat abia după începerea invaziei.

Organismul de supraveghere al presei din Rusia a declarat vineri că a restricționat accesul la BBC și alte site-uri media independente și a blocat gigantul rețelelor sociale Facebook.

Publicațiile independente se închid în Rusia

 

Două instituții de știri au declarat că vor înceta să mai raporteze despre Ucraina pentru a-și proteja jurnaliștii, în timp ce BBC a anunțat oprirea operațiunilor sale în Rusia.

Presa rusă a primit instrucțiuni să publice doar informații furnizate de surse oficiale, care descriu invazia ca fiind o operațiune militară.

Între timp, radiodifuzorii controlați de stat au întărit narațiunile guvernamentale despre naționalismul din Ucraina și afirmația Moscovei că soldații ucraineni folosesc civili ca scuturi umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel