New York Times scrie despre AVERTISMENTUL "rar" lansat asupra României: Dragnea, AUDIAT pe 15 aprilie

Narcis Popa |
Data publicării:

Douăsprezece ţări occidentale au îndemnat România, miercuri, să renunţe la două ordonanţe de urgenţă planificate, care ar modifica legile justiţiei, într-o rară intervenţie comună care subliniază alarma manifestată de SUA şi UE faţă de ameninţarea la adresa statului de drept din ţara fostă comunistă, relatează New York Times. 

Declaraţia comună a ambasadelor a coincis cu avertismentul lansat la Bruxelles de Comisia Europeană, care spune că va adopta măsuri prompte împotriva României dacă aceasta nu va răspunde preocupărilor sale privind independenţa justiţiei.

Social-democraţii aflaţi la guvernare în România vor să reducă statutul limitărilor care acoperă mai multe delicte, demers care ar duce automat la închiderea unui număr de dosare de corupţie în curs de judecare.

De asemenea, ei au sprijinit o a doua ordonanţă care ar permite politicienilor şi altor persoane condamnate pentru corupţie din 2014 să conteste retroactiv verdictul pronunţat de Curtea Supremă.

"Modificările aşteptate comportă riscul de a încălca valorile comune", spun ambasadele din Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia şi SUA în declaraţia lor comună.
"În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării".
Ordonanţele "care par a fi în discuţie au potenţialul de a afecta independenţa justiţiei din România, ceea ce ar submina încrederea românilor şi partenerilor în sistemul judiciar, precum şi în guvernul României", au spus ei.

Ordonanțele, în beneficiul politicienilor 

 

Ordonanţele ar fi în beneficiul mai multor politicieni de nivel înalt, inclusiv liderul social-democrat Liviu Dragnea, care nu a putut deveni premier din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare, din 2015, dintr-un dosar de fraude electorale.
Apelul lui împotriva unei a doua condamnări pentru incitarea altora la comiterea de abuz în funcţie, într-un alt dosar, se apropie de final, următoarea prezentare în instanţă fiind programată pentru 15 aprilie.

Ordonanţele ar fi apogeul unei serii de modificări legislative şi de personal făcute de social-democraţi de la preluarea puterii, cu doi ani în urmă, care sunt considerate ameninţări la adresa independenţei judiciare şi ar putea amplifica şi mai mult preocupările UE privind respectarea valorilor democratice în unele din statele membre estice.
Răspunzând la apelul ambasadorilor, premierul Viorica Dăncilă a spus: "Aş dori să le reamintesc că eu am un dialog direct cu omologii mei. Ambasadorii nu fac agenda premierului în... niciun stat".

Transparency International califică România printre cele mai corupte state din UE şi Bruxellesul, care continuă să monitorizeze sistemul justiţiei de aici, i-a elogiat pe magistraţi pentru eforturile lor de stăvilire a corupţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel