"Datele legate de inflaţie pentru luna noiembrie sunt cele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat, a ajuns la aproape 17%, în comparaţie cu luna noiembrie din anul 2021. Deci, putem spune că inflaţia în anul 2021, în luna noiembrie, a fost mult mai mică în comparaţie cu celelalte luni din anul trecut, iar în analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar că la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar un procent, o cifră de comparaţie între inflaţia pe luna noiembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021", a declarat Nicoale Ciucă, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ambasada României la Paris.
Întrebat dacă se aşteaptă la o scădere a preţurilor în lunile februarie-martie ale anului viitor, premierul a spus: ,
Vezi și
Liderii UE cresc aşteptările privind un acord referitor la plafonarea preţului la gaz săptămâna viitoare
Liderii UE au sporit joi seară presiunea asupra miniştrilor energiei pentru a ajunge la un acord amânat din cauza unei dispute privind implementarea unui plafon la preţul de achiziţie al gazului chiar luni, relatează DPA.
Într-un text comun publicat joi, cei 27 de lideri ai UE fac apel la miniştrii lor să finalizeze munca la măsura de plafonare a preţului gazului şi alte măsuri în domeniul energiei în curs de adoptare.
Miniştrii sunt în dispută de luni de zile privind modul de a răspunde creşterii spectaculoase a preţurilor la energie în blocul comunitar, inclusiv în privinţa unei propuneri a Comisiei Europene de a plafona preţul gazului tranzacţionat la hubul olandez TTF (Title Transfer Facility), într-o tentativă de a diminua fluctuaţiile de preţ.
Alte propuneri blocate sunt operaţionalizarea achiziţiilor comune de gaz, creşterea solidarităţii între statele membre în cazul unor crize energetice şi accelerarea procedurilor de autorizare a unor proiecte de energie regenerabilă, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News