Nicolae Ciucă - mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka: Reprezintă un moment de comuniune spirituală

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică un mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka, arătând că aceasta reprezintă şi un moment de reflecţie cu privire la contribuţia importantă pe care comunitatea evreiască, atât de greu încercată de-a lungul istoriei sale, a adus-o procesului de edificare şi modernizare a statului, dar şi parcursului european al României.

Între 18 decembrie și 26 decembrie, evreii sărbătoresc Hanuka sau 'Sărbătoarea luminilor', care celebrează victoria de acum aproximativ 2.000 de ani a macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

Cuvântul ebraic Hanuka înseamnă „inaugurare”. Sărbătoarea are acest nume pentru că marchează reinaugurarea Tempului de la Ierusalim.

Nicolae Ciucă - mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka: Reprezintă un moment de comuniune spirituală

 

''Cu prilejul sărbătorii Hanuka, adresez calde urări de sănătate, bucurie, pace şi prosperitate întregii comunităţi evreieşti şi conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic. Hanuka reprezintă un moment de comuniune spirituală şi vorbeşte lumii întregi despre curaj şi rezistenţă, despre speranţă şi puterea credinţei, despre valorile care unesc şi creează punţi între oameni'', spune premierul în mesaj.

Potrivit şefului Guvernului, această sărbătoare a luminii, care aduce împreună familii şi prieteni, este şi un moment de reflecţie cu privire la contribuţia importantă pe care comunitatea evreiască, atât de greu încercată de-a lungul istoriei sale, a adus-o procesului de edificare şi modernizare a statului, dar şi parcursului european al României.

''În această perioadă complicată, când pericole multiple ameninţă fundamentele democratice ale societăţii noastre, să ne dedicăm cultivării solidarităţii, coeziunii, dialogului, înţelegerii şi convieţuirii paşnice, iar bucuria acestei sărbători să ne ghideze acţiunile viitoare. Hag Hanuka Sameah!'', a transmis premierul.

Hanuka - Sărbătoarea Luminii

 

În secolul al II-lea î.e.a., Israelul făcea parte din imperiul seleucid. Împărații seleucizi au oprit serviciul divin din Templul de la Ierusalim și l-au pângărit. Ei au încercat să impună  poporului evreu să renunțe la credința sa monoteistă și la practicile sale străvechi  și să îmbrățișeze, în locul lor, credința și cultura grecească.

După ani de supunere, o mică ceată de evrei fără pregătire militară, slab înarmați, dar puternici în credință, condusă de Iehuda Macabeul, s-a răzvrătit împotriva imperiului seleucid. În ciuda șanselor puține pe care le aveau, ei au înfrânt formidabila armată seleucidă și au eliberat țara de sub jugul străin.

După încheierea luptelor, ei au curățat Templul de la Ierusalim pentru a-l reda serviciului divin. Una din practicile din Templu era aprinderea lumânărilor pe Menora, sfeșnicul cu șapte brațe. Pentru aceasta era nevoie de ulei pur. S-a  găsit un singur ulcior cu ulei pur, care ar fi fost suficient doar pentru o singură zi, dar, printr-un miracol, el a ars timp de opt zile.

În amintirea acestui miracol, în fiecare an, timp de opt zile, începând cu ziua a 25-a a lunii ebraice Kislev, avem sărbătoarea de Hanuka. În prima seara aprindem o lumânare, în seara a doua două lumânări și tot așa până ce în seara a opta aprindem opt lumânări, se artă pe site-ul rabinat.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel