Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că poluarea din București este rezultatul "dezvoltării urbane haotice" din ultimele două decenii și a subliniat "responsabilitatea majoră" a unor instituții ale statului care nu au reușit să controleze această dezvoltare.
"Există un echilibru între autoritatea locală și cea națională. Nu am fost niciodată de acord cu acest proiect de a împărți atribuțiile. Dacă ne uităm la poluare, cauza acesteia este dezvoltarea urbană necontrolată din ultimii 20 de ani, iar responsabilitatea majoră revine unor instituții ale statului care nu au gestionat corect acest proces: Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura, Parchetul, din cauza corupției imobiliare care nu a fost pedepsită, și Agenția pentru Protecția Mediului - toate sunt instituții naționale, nu locale. Am pierdut sute de hectare de spațiu verde, probabil între 1.400 și 1.500 de hectare au fost distruse între 1989 și 2020", a explicat Nicușor Dan vineri, la Digi24.
Nicușor Dan dă vina pe primăriile de sector
Întrebat despre soluțiile pentru asigurarea unui aer curat în București, Nicușor Dan a răspuns: "În primul rând, trebuie să evităm agravarea situației actuale, deoarece modul de construire și autorizațiile emise de primăriile de sector, precum și lipsa de reacție a instituțiilor menționate, nu fac decât să înrăutățească lucrurile".
El a precizat că soluțiile identificate de Primăria Capitalei pentru un aer mai curat includ modernizarea transportului public, studii de fezabilitate pentru semaforizare inteligentă, "radiale" pentru utilizarea autostrăzii de centură, reabilitarea sistemului centralizat de încălzire și amenajarea spațiilor verzi.
Referindu-se la posibilitatea de a face baie în Dâmbovița sau în lacurile din Capitală, Nicușor Dan a spus: "Calitatea apei din Dâmbovița este bună. Problema pe Dâmbovița este accesul, din cauza dalelor și a cuvei mari de beton care definește râul încă din anii '70, iar cei de la Apele Române, din motive tehnice, insistă să păstreze aceste structuri pentru a canaliza bine râul în caz de inundații. În ceea ce privește lacurile, istoric, oamenii s-au îmbăiat în București. Existau ștranduri pe malurile lacurilor. Din păcate, de-a lungul anilor, s-au construit numeroase ansambluri rezidențiale care deversează în lacuri și, până când vom rezolva această problemă, va mai dura".
Blocurile turn de pe strada Progresului
Discuția despre modul în care se construiește în București a pornit de la opoziția pe care Nicușor Dan a manifestat-o față de un proiect imobiliar de blocuri turn pregătit deja să demareze pe strada Progresului din București.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le cere consilierilor locali ai Sectorului 5 să nu voteze Planul Urbanistic de Detaliu privind proiectul construcţiei de blocuri turn pe strada Progresului de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri, pe motiv că este nelegal.
"Acest PUD este nelegal (...). Am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu-l voteze şi dacă îl votează secretarul general să nu-l contrasemneze pentru legalitate, în care le-am spus mai multe motive de nelegalitate ale acestui proiect, cel mai important fiind acela că am retras avizul de circulaţie. Orice PUD, orice documentaţie de urbanism şi uneori şi autorizaţie de construire trebuie să aibă un aviz de circulaţie. Instituţia noastră, Primăria Municipiului Bucureşti, a dat un aviz de circulaţie în august 2023 pentru acest proiect pe care eu l-am retras. Proiectul nu mai are aviz de circulaţie, nu mai poate să fie votat mâine", a punctat Nicuşor Dan, marţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News