Nivelul Dunării crește alarmant: autoritățile în alertă, risc de inundații majore în următoarele zile

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nivelul Dunării crește alarmant: autoritățile în alertă, risc de inundații majore în următoarele zile
Nivelul Dunării crește alarmant: autoritățile în alertă, risc de inundații majore în următoarele zile

Dunărea, cel mai lung fluviu din Europa, se confruntă cu o creștere rapidă și alarmantă a debitului, care poate duce la inundații semnificative în săptămânile următoare.

Specialiștii avertizează că debitul fluviului a crescut deja cu 700 de metri cubi pe secundă (m³/s) și există riscul ca, în perioada imediat următoare, să ajungă la 6.000 m³/s, conform Digi24. În acest context, autoritățile din mai multe țări din bazinul Dunării, inclusiv România și Ungaria, au început să se pregătească pentru cele mai grave inundații din ultimii 10 ani.

 

Situația în România

 

Debitul Dunării este prognozat să se dubleze în România în următoarele zile. Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale "Apele Române", a declarat că, pe 24 septembrie, se estimează un debit de 8.000 m³/s, dublu față de media obișnuită.

„Se ține o legătură permanentă cu toate țările din bazinul Dunării, iar creșterile de debite sunt atent monitorizate inclusiv pe afluenții fluviului, precum Sava, Drava, Morava și Tisa. Se fac calcule și centralizări de date constant”, a adăugat Agiu.

La Orșova, locuitorii deja resimt creșterea nivelului Dunării. Alin Subțire, proprietar al unei pensiuni din zonă, a relatat că Dunărea a început să crească și că un val de apă este așteptat să ajungă în Serbia în câteva zile. „Este probabil ca debitul să ajungă la 8.000-9.000 m³/s, ceea ce este aproape dublu față de debitul multianual”, a spus acesta.

România nu este străină de astfel de situații, cel mai grav debit al Dunării fiind înregistrat în 2006, când fluviul a atins un nivel de 15.800 m³/s. La acea vreme, sudul țării a fost grav afectat, județul Dolj fiind una dintre cele mai afectate zone, cu peste 15.000 de oameni evacuați.

 

Pregătiri în Ungaria și alte țări din regiune

 

Ungaria, una dintre țările din amonte, a început deja să ia măsuri preventive în fața creșterii rapide a debitului Dunării. Specialiștii de acolo avertizează că se pregătesc pentru cele mai mari inundații din ultimul deceniu, urmărind îndeaproape evoluția fluviului și a afluenților săi. Se colaborează strâns cu țările vecine pentru a monitoriza și gestiona situația.

 

Măsurile la nivel local și național

 

La nivel local, autoritățile din Orșova și alte orașe de pe malul Dunării sunt în alertă. Florentin Duică, viceprimarul din Orșova, a declarat că locuitorii sunt îngrijorați, amintindu-și de inundațiile devastatoare din Galați, în urmă cu câțiva ani. „Oamenii sunt preocupați și speră că autoritățile vor lua măsuri din timp”, a declarat Duică.

În același timp, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că situația este sub control. „Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10.000 m³/s, dar este gestionabil”, a spus ministrul.

 

Pregătiri la Hidrocentrala Porțile de Fier

 

Hidrocentrala Porțile de Fier, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, este pregătită pentru viitura care se formează. Reprezentanții Hidroelectrica au declarat că debitele actuale nu necesită trecerea în regim de ape mari, dar se monitorizează constant situația.

„Debitul prognozat corespunde cu cel din luna aprilie într-un an cu un nivel hidrologic mediu, ceea ce nu impune măsuri tehnice excepționale”, au precizat aceștia.

De asemenea, la centrala Porțile de Fier I se finalizează lucrările de mentenanță planificate, ceea ce va permite hidroagregatelor să funcționeze la capacitate maximă în cazul unui aport hidrologic crescut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel