Autoritățile franceze speră că tensiunile vor fi calmate joi, odată cu organizarea unui marș al tăcerii în semn de omagiu pentru tânărul Nahel, după două nopți de violențe declanșate de moartea adolescentului de 17 ani, împușcat de un polițist în apropierea Parisului după ce a încercat să scape de un control rutier, conform AFP, citat de Agerpres.
Incidentele au crescut în Franța după moartea lui Nahel, care a fost împușcat mortal în urma unui control rutier la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.
Tensiunile au escaladat treptat în noaptea de miercuri spre joi, extinzându-se în jurul capitalei și în alte mari orașe precum Lyon (sud-est) sau Toulouse (sud-vest).
Potrivit prefecturii de poliție a Parisului, care acoperă capitala și cele trei departamente învecinate, s-au efectuat 77 de arestări până la ora 02.00 (00:00 GMT), comparativ cu 31 în noaptea precedentă pe întreg teritoriul.
Prezența polițiștilor a fost puternic sporită în regiune.
Situația, destul de calmă la începutul serii, a devenit tot mai tensionată după ora 23.00 la Nanterre, unde au avut loc deja confruntări între locuitori și poliție în seara anterioară.
Peste o duzină de mașini și numeroase containere de gunoi au fost incendiate, iar bariere au fost amplasate pe străzi.
Ciocnirile au continuat până la miezul nopții, forțele de ordine reacționând cu gaze lacrimogene împotriva celor care aruncau cu pietre.
La Clamart, un tramvai a fost incendiat, iar în Essonne, la sud de Paris, un grup de persoane a dat foc unui autobuz fără pasageri, conform informațiilor poliției.
În Seine-Saint-Denis, un departament din nord-estul capitalei, grupuri foarte mobile au provocat numeroase distrugeri materiale.
Mama lui Nahel a apelat la organizarea unui marș al tăcerii joi, la ora 14.00 (12:00 GMT), în fața prefecturii departamentului Hauts-de-Seine.
Moartea adolescentului a provocat o emoție puternică în Franța
Moartea adolescentului a provocat o puternică emoţie în Franţa şi reacţii de la numeroase personalităţi, de la preşedintele Emmanuel Macron şi până la căpitanul naţionalei de fotbal, Kylian Mbappé.
Într-o primă fază, surse din poliţie au afirmat că un poliţist trăsese cu arma după ce un vehicul lovise doi poliţişti pe motociclete marţi.
Însă, un video difuzat pe reţelele sociale şi autentificat de AFP, arată cum unul din cei doi poliţişti ţine arma îndreptată împotriva şoferului şi trage din apropiere atunci când maşina reporneşte. Se aud cuvintele 'o să-ţi iei un glonte în cap', însă autorul lor nu poate fi identificat.
Lovit în torace, Nahel M. a decedat după scurt timp.
'Imaginile şocante (...) arată o intervenţie care nu este, în mod evident, conformă cu regulile de intervenţie ale forţelor noastre de ordine', a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne, în timp ce preşedintele Macron a denunţat un gest 'inexplicabil' şi 'impardonabil'.
Principalele sindicate de poliţie au criticat declaraţiile executivului, punând accentul pe 'prezumţia de nevinovăţie'.
Acest caz a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.
Poliţistul suspectat că a tras, în vârstă de 38 de ani, este interogat de Inspecţia naţională a poliţiei naţionale într-o anchetă deschisă pentru omor voluntar. Potrivit parchetului din Nanterre, miercuri i-a fost prelungit arestul preventiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News