Noile reguli de reciclare le dau bătăi de cap românilor din Germania. Sunt șapte moduri diferite de a elimina deșeurile

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Noi reguli de reciclare a gunoiului în Germania (Foto: Freepik)
Noi reguli de reciclare a gunoiului în Germania (Foto: Freepik)

Reguli stricte pentru eliminarea textilelor începând din 2025, în Germania. Cei care nu se conformează pot plăti amenzi de până la 2.500 de euro.

Începând cu 1 ianuarie 2025, Germania va adopta noile regulie ale Uniunii Europene pentru eliminarea textilelor. Orice îmbrăcăminte uzată sau deteriorată va trebui colectată separat în containere speciale, iar nerespectarea acestei cerințe poate duce la sancțiuni severe, inclusiv amenzi de până la 2.500 de euro.

Operatorii de salubritate vor putea refuza golirea coșurilor de gunoi care conțin textile.  

Potrivit publicației Merkur, noile reglementări se bazează pe directivele europene care prevăd colectarea separată obligatorie pentru hârtie, metale, materiale plastice, sticlă și textile. Organizația Greenpeace explică faptul că doar prin colectarea separată a deșeurilor textile reciclarea poate deveni posibilă, contribuind astfel la reducerea poluării.  

Vezi și: Taxa pe CO2, lovitură pentru românii din Germania. Cresc prețurile la căldură și carburanți

Cum se schimbă regulile pentru consumatori. Ce trebuie să știe românii

 

Până acum, hainele vechi puteau fi aruncate în coșurile pentru deșeuri menajere. Începând din 2025, acestea vor trebui depozitate exclusiv în containerele pentru îmbrăcăminte uzată, indiferent dacă sunt uzate, rupte sau în stare proastă.  

Compania BR Berlin Recycling GmbH subliniază importanța adaptării la noile reglementări, menționând că Germania are deja șapte modalități diferite de a elimina deșeurile. Potrivit Okotest, schimbările vizează nu doar o mai bună gestionare a deșeurilor, ci și educarea consumatorilor.  

Industria textilă e considerată o sursă majoră de poluare

 

Producția mondială de textile are un impact semnificativ asupra mediului. Moda rapidă, caracterizată prin producție ieftină și înlocuirea rapidă a articolelor de îmbrăcăminte, contribuie la acest fenomen.

Potrivit Ministerului Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), sectorul textil este responsabil pentru:  
- 2-10% din emisiile globale de dioxid de carbon,  
- 20% din poluarea apelor dulci,  
- 16-35% din poluarea oceanelor cu microplastice.  

În Uniunea Europeană, aproximativ cinci milioane de tone de textile sunt aruncate anual, ceea ce înseamnă 12 kilograme de haine per persoană. Din acest volum, doar 1% este reciclat, potrivit datelor oficiale.

Noile reguli impuse de Uniunea Europeană reflectă angajamentul pentru reducerea impactului ecologic al industriei textile. Greenpeace subliniază că separarea deșeurilor textile de cele menajere este un pas esențial spre reciclare și protecția mediului, mai scrie sursa citată.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel