Sezonul de recoltare în Betuwe se apropie de sfârșit, iar sute de culegători de fructe se pregătesc să se întoarcă în România. „Cu această serie vreau să arăt nu doar cum lucrează, ci și cum trăiesc și călătoresc, cum transportă tot felul de lucruri în dubele cu care vin, de la haine de lucru la ustensile de bucătărie și de la frigidere complete la conserve de mâncare", spune fotograful Van der Sluis.
„Cunoaștem cu toții imaginea grupurilor de culegători de fructe din livezi, dar, de fapt, știm puține lucruri despre ei. Același lucru a fost valabil și pentru mine. De aceea am vrut să arunc o privire în spatele scenei și să le fotografiez viața de zi cu zi.", spune el despre ceea ce l-a mânat în demersul său.
Așa a luat naștere un fotoreportaj, cu fotografii alb-negru, ale mâinilor aspre, zilelor lungi de lucru, transporturile de mere, pauzele de fumat și supa de cartofi cu cârnați la cină, înainte de culcare.
Ideea seriei s-a născut în septembrie. Pentru a o realiza, Van der Sluis a apelat la ajutorul unei prietene îndepărtate. Van Est este coproprietar al afacerii de familie Van Est Fruit, cu o suprafață de 25 de hectare, din Erichem. Acest lucru a deschis multe posibilități. Cultivatorul tocmai angajase un grup de 16 români și pusese la dispoziție o locuință în propriile spații.
Familia Van Est a fost imediat entuziasmată și dornică să coopereze. Rămânea întrebarea dacă și românii, culegători sezonieri, ar dori un reportaj cu camera de filmat despre activitățile lor zilnice. „Nici asta nu s-a dovedit a fi o problemă", spune Van der Sluis. "Și lor le-a plăcut și au cooperat în toate felurile."
Pe parcursul a șase săptămâni, a construit o relație strânsă cu românii, dar și conducerea fermei. "Oameni cordiali și ospitalieri", spune Brabander. „Am fost invitat în mod regulat să vin și să gust mâncăruri tipice românești. Comunicarea poate că a fost lipsită de implicare, dar a funcționat. Când seria a fost terminată, am editat fotografiile într-un diapozitiv, am pus niște muzică dedesubt și le-am prezentat-o și lor pe un ecran mare. A fost momentul petrecerii. Am de gând să le trimit mai multe prin poștă, ca să se poată uita și cei de acasă."
Van der Sluis își câștigă traiul din fotografie imobiliară, dar inima lui este mai ales la astfel de producții gratuite, cum este și „Nomazii Orientului“. Cariera sa ca profesionist este încă la început. Alegerea sa pentru alb și negru este deliberată.
"Arată atemporal și oferă oportunități de a folosi cât mai bine lumina", crede el. "Compoziția primește mai multă atenție și, în opinia mea, este cel mai frumos mod de a surprinde esența poveștii din spatele fotografiei.", spune fotograful pentru gelderlander.nl.
Rămâne întrebarea ce va face în continuare cu seria, pentru care a realizat sute de fotografii. Se pare că nu există încă planuri concrete în acest sens. „Mi se pare logic că se va derula o expoziție undeva în Rivierengebied. Nu există încă nicio invitație, dar ceea ce nu este, poate veni".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News