Poliţia germană a confirmat duminică pentru dpa că ofiţeri de-ai săi au fost "desfăşuraţi în Marea Baltică în apropierea insulei Bornholm cu sprijinul forţelor navale şi al unei nave a poliţiei federale".
Cele patru avarii detectate simultan la sfârşitul lui septembrie la două conducte subacvatice cu rolul de a aduce gaz din Rusia în Germania au provocat daune de mediu masive ca urmare a scurgerii unor cantităţi uriaşe de gaze.
Avariile au creat de asemenea temeri că Moscova ar putea viza obiective de infrastructură critică din Europa în răspuns la susţinerea militară acordată de aceasta contraofensivei ucrainene la invazia rusă.
În misiunea de anchetă sunt implicate acum atât un dragor de mine cu personal militar la bord cât şi o navă care transportă civili, au menţionat oficiali din poliţie.
Vor apărea primele fotografii cu daunele de la Nord Stream
Conform unui document la care au avut acces posturile germane NDR şi WDR, poliţişti scafandri urmează să facă fotografii cu avariile suferite de conducte în apropierea insulei daneze Bornholm.
Potrivit NDR şi WDR, şeful poliţiei germane Dieter Romann a solicitat săptămâna trecută forţelor armate germane "sprijinul pentru obţinerea unei imagini a situaţiei legate de daunele aduse conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din Marea Baltică". Oficialii poliţiei au confirmat pentru dpa solicitarea de asistenţă.
Scurgerile s-au produs în apropierea insulei Bornholm, care se află parţial în apele daneze şi parţial în cele suedeze. Uniunea Europeană şi NATO presupun că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj. Kremlinul a respins speculaţiile privind o implicare a Rusiei drept "prosteşti şi absurde".
Primele rezultate ale anchetei din Suedia arată că este vorba despre un sabotaj
Primele inspecţii desfăşurate în această săptămână de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică "întăresc suspiciunile de sabotaj", fiind vorba despre "detonări" care au provocat "pagube importante", a anunţat Parchetul suedez joi, relatează AFP.
"Putem constata că au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă suedeză, care au antrenat importante pagube asupra gazoductelor", a declarat procurorul special însărcinat cu ancheta suedeză într-un comunicat.
"Inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj agravat. Au fost prelevate elemente de probă la faţa locului şi vor fi examinate", a adăugat Mats Ljungqvist.
Suedia, care pentru nevoile anchetei stabilise un perimetru de mai mulţi kilometri pentru a interzice accesul la locul incidentului, a anunţat ridicarea restricţiilor.
Nicio precizare nu a fost făcută asupra modului în care au fost efectuate inspecţiile submarine.
În Suedia, serviciile de informaţii au preluat conducerea anchetei, în legătură cu procurorul special şi diferite autorităţi, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News