Un expert militar a avertizat că securitatea sectorului petrolier al țării nordice, în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa și unul dintre principalii furnizori de petrol la nivel mondial, ar putea fi prea laxă.
Scurgerile de gaz ca urmare a suspiciunilor de sabotaj descoperite marți la gazoductele Nord Stream au agitat piețele energetice și au sporit îngrijorările legate de securitate.
Ar putea avea loc atacuri împotriva instalațiilor offshore norvegiene
Sindicatul Safe, care reprezintă mii de lucrători din domeniul petrolului și gazelor, a declarat că membrii săi se tem că ar putea avea loc atacuri și împotriva instalațiilor offshore norvegiene.
"Avem nevoie să vedem dovezi că guvernul și companiile iau măsuri pentru a spori securitatea în largul mării, poate prin desfășurarea de nave militare", a declarat pentru Reuters liderul Safe, Hilde-Marit Rysst.
NATO și Uniunea Europeană au subliniat necesitatea de a proteja infrastructurile critice și au avertizat asupra unui "răspuns robust și unit" în cazul în care vor avea loc mai multe atacuri.
"Guvernul norvegian trebuie să realizeze că, de departe, cel mai important obiect strategic din toată Europa este acum energia sau importurile de gaze din Norvegia", a declarat pentru Reuters Tor Ivar Stroemmen, lector superior la Academia Navală Regală Norvegiană.
"Dacă aceste livrări ar trebui să fie tăiate sau oprite sau reduse cu o cantitate mare, acest lucru ar provoca o criză energetică completă în Europa.", conform Reuters.
Norvegia va consolida securitatea la instalațiile de petrol și gaze
Norvegia are peste 90 de zăcăminte de petrol și gaze, majoritatea fiind conectate la o rețea de conducte de gaz care se întinde pe o distanță de aproximativ 9.000 km.
Norvegia a declarat marți că va consolida securitatea la instalațiile de petrol și gaze, în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică și a rapoartelor privind activitățile dronelor în Marea Nordului.
Equinor (EQNR.OL), cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a declarat miercuri că a intensificat măsurile de securitate la instalațiile sale.
Cu toate acestea, premierul Jonas Gahr Stoere a declarat pentru agenția de știri NTB că nu vede nicio amenințare specifică împotriva sectorului offshore de petrol și gaze al Norvegiei și că nu a cerut asistență militară din partea aliaților săi.
Stroemmen este mai puțin convins.
"Niciodată nu poți împiedica complet sabotajul împotriva a 8.800 de kilometri de conducte, este imposibil", a spus el, dar a adăugat că o acțiune concertată ar putea îngreuna activitatea potențialilor sabotori.
Există o lipsă de coordonare între industria petrolului și a gazelor, poliție și armată
Până în prezent, există o lipsă de coordonare între industria petrolului și a gazelor, poliție și armată, care au responsabilități diferite în materie de securitate pentru instalațiile on- și offshore, a spus Stroemmen. Guvernul ar trebui să angajeze nave specializate capabile să supravegheze subacvatic, ușor disponibile în marea industrie maritimă norvegiană, a sugerat el.
"Supravegheați conductele de gaz, începeți supravegherea continuă a tuturor activităților de la suprafață în apropierea acestor conducte", a declarat Stroemmen.
Armata norvegiană nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News