Norvegia descoperă resurse minerale "substanțiale" pe fundul mării sale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Norvegia descoperă resurse minerale "substanțiale" pe fundul mării sale / Foto: Unsplash
Norvegia descoperă resurse minerale "substanțiale" pe fundul mării sale / Foto: Unsplash

Un studiu norvegian a descoperit o cantitate "substanțială" de metale și minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, pe fundul platformei sale continentale extinse, au anunțat vineri autoritățile norvegiene în primele lor estimări oficiale.

Țara nordică, un important exportator de petrol și gaze naturale, analizează dacă să deschidă zonele sale offshore pentru exploatarea minieră la mare adâncime, un proces care necesită aprobarea parlamentului și care a stârnit preocupări legate de mediu.

"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul și mineralele de pământuri rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene", a precizat într-un comunicat Direcția Norvegiană a Petrolului (NPD), care a realizat studiul.

 

38 de milioane de tone de cupru, dublu față de volumul exploatat anual la nivel mondial

 

Estimarea resurselor, care acoperă zone îndepărtate din Marea Norvegiei și Marea Groenlandei, a arătat că există 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu față de volumul exploatat anual la nivel mondial, și 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice.

Sulfurile, sau "fumătorii negri", se găsesc de-a lungul crestei de la mijlocul oceanului, acolo unde magma din mantaua Pământului ajunge pe fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri (9.842 de picioare).

Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu și 3,1 milioane de tone de cobalt se află în crustele de mangan crescute pe fundul rocilor de-a lungul a milioane de ani, precum și 1,7 milioane de tone de ceriu, un metal de pământuri rare folosit în aliaje.

 

Crustele de mangan conțin și metale de pământuri rare: neodimul, ytriul și disprosiul

 

"Mineralele rare și costisitoare, precum neodimul și disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneții din turbinele eoliene și pentru motoarele din vehiculele electrice", a precizat NPD.

Grupurile de mediu au cerut Norvegiei să amâne explorarea mineralelor de pe fundul mării până când vor fi efectuate mai multe studii pentru a înțelege organismele care trăiesc pe fundul mării și impactul mineritului asupra acestora.

Există "o mare lipsă de cunoștințe" despre oceanele de adâncime, unde pot fi găsite specii noi și nedescoperite, a declarat Institutul Norvegian de Cercetare Marină într-o scrisoare de consultare.

NPD a declarat că estimările sale au arătat că există resurse "la fața locului" și că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cât de mult din acestea ar putea fi recuperate cu un impact acceptabil asupra mediului, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel