Noua Casă 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii interesați

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Un primar din România încurajează românii din Diaspora să se întoarcă în țară: A pregătit terenuri unde se pot muta
Un primar din România încurajează românii din Diaspora să se întoarcă în țară: A pregătit terenuri unde se pot muta

În acest an, programul "Noua Casă" va continua să ofere sprijin celor interesați să-și achiziționeze locuințe, beneficiind de garanții de stat. Ministerul de Finanțe a întocmit actul normativ necesar pentru a aloca un plafon de garanții în valoare de un miliard de lei.

Programul "Noua Casă" a jucat un rol semnificativ în stabilizarea piețelor imobiliare și a celor de credite ipotecare destinate populației. Acesta a oferit garanții din partea statului pentru cei interesați în achiziționarea de noi locuințe, contribuind astfel la sprijinirea celor care nu dispuneau de suficiente resurse financiare pentru acest demers, relatează EVZ.

„Noua casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a transmis ministrul Finanțelor.

„Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Programul Noua Casă 2024. Noutăți


- În 2024, în cadrul Programului "Noua Casă", se vor adăuga și alți finanțatori care nu au fost implicați în edițiile anterioare. Aceștia au la dispoziție șapte zile, începând cu data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, pentru a transmite către FNGCIMM cererile de înscriere și solicitarile pentru alocarea de plafoane de garantare.
Creditele ipotecare garantate prin acest program sunt disponibile pentru orice persoană fizică, fie că aplică individual sau împreună cu partenerul de viață. Unicul criteriu necesar este ca ambii aplicanți să îndeplinească condițiile de eligibilitate stabilite de stat.


- În situația în care unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, celălalt soț are posibilitatea să acceseze creditul "Noua Casă" dacă îndeplinește condițiile necesare. El va figura ca împrumutat, în timp ce celălalt soț va îndeplini rolul de garant sau coplătitor. Garantul, care este persoana fizică, soț sau soție al beneficiarului, semnează contractul de garantare și devine coproprietar al locuinței achiziționate.

Noua Casă 2024. Condiții

Persoanele interesate să obțină un credit garantat de stat pentru achiziționarea de locuințe trebuie să îndeplinească una dintre următoarele două condiții:

1. Să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu partenerul nicio locuință, indiferent de modul de dobândire.Să dețină o locuință în proprietate, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost achiziționată prin intermediul Programului Prima Casă.

2. Cei care vor beneficia de Programul "Noua Casă" vor avea calitatea de împrumutați în relație cu băncile finanțatoare. Este obligatoriu să dispună de avansul minim necesar pentru locuință, iar această sumă va fi blocată într-un depozit colateral, servind drept garanție pentru acordarea creditului. Acest depozit va fi menținut blocat până la rambursarea integrală a creditului și nu va genera dobândă. Suma depusă în depozit echivalează cu trei rate de dobândă.

Beneficiarii Programului vor fi obligați să îndeplinească și criteriile de eligibilitate stabilite de banca aleasă pentru credit. Dobânda aplicată este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC). La aceasta se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Ce locuințe putem cumpăra prin Noua Casă 

Prin Programul Noua Casă, pot fi achiziționate locuințe în funcție de preț, respectând cerințele legate de categoria imobilului, avansul minim obligatoriu și procentul maxim de garantare, după cum urmează:

1. Pentru locuințe cu un preț de maxim 70.000 Euro

- Avans minim obligatoriu: 5%

- Procent maxim de garantare: 50%

- Valoarea creditului: 66.500 euro, exprimat în lei.

2. Pentru locuințe cu preț cuprins între 70.001 Euro și 140.000 Euro

- Pot fi achiziționate locuințe noi, inclusiv prin programele ANL, pentru care documentele de recepție s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului.

- Avans minim obligatoriu: 15%

- Procent maxim de garantare: 60%

- Valoarea maximă a creditului: 119.000 euro, la cel mult 140.000 euro.

Programul Noua Casă permite, de asemenea, achiziționarea proprietăților cu prețuri care depășesc limitele menționate (70.000 / 140.000 euro), cu condiția ca diferența să fie achitată din surse proprii.

Un Ghid cu informații detaliate despre Programul Noua Casă 2024 poate fi consultat pe site-ul www.fngcimm.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel