Nouă erupţie a vulcanului Etna din Sicilia, cu expulzări de fum şi de lavă

Eduard Pascu |
Data publicării:
Atenționare de călătorie pentru cetățenii români: Traficul aerian este suspendat pe aeroportul din Catania din cauza erupției Vulcanului Etna
Atenționare de călătorie pentru cetățenii români: Traficul aerian este suspendat pe aeroportul din Catania din cauza erupției Vulcanului Etna

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia, a înregistrat marţi dimineaţă o nouă erupţie în craterul din sud-est cu expulzări de cenuşă şi lavă şi o intensificare a seismelor vulcanice, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, relatează EFE.

Activitatea vulcanică a început în jurul orei locale 6:15, cu emisii de cenuşă iar după 40 de minute s-a observat o reluare a activităţii vulcanice în craterul de sud-est, cel mai activ din ultimele erupţii ale Etnei, transmite Agerpres.

Norul eruptiv produs de activitatea vulcanică actuală a atins o înălţime de 9 kilometri, fiind vizibil din localităţile Catania şi Taormina şi se prevede să se îndrepte spre est-nord-est. INGV a constatat şi existenţa unei scurgeri de lavă în curs, care s-a revărsat peste crater şi se îndreaptă spre sud-vest.

S-au intensificat totodată şi mişcările seismice, care au început cu activitatea infrasonică, notează Institutul într-un comunicat. Centrul activităţii seismice se află în zona craterului sud-est, aflat la o înălţime de între 2.900 - 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Deşi INGV a emis o alertă aeriană privind zborurile avioanelor, activitatea vulcanică nu afectează deocamdată funcţionarea Aeroportului Internaţional din Catania.

Institutul informase, la 10 august, că ultimele erupţii produse în craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a Etna cu 33 de metri, înălţimea vulcanului fiind acum de 3.357 de metri deasupra nivelului mării.

Din 1980, craterul de nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri, care a ajuns să atingă cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca laturile craterului să se erodeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel