De la moartea soției sale, pensionarul Werner Gartner, în vârstă de 78 de ani, a locuit singur în apartamentul său dintr-un bloc de lângă lacul din Hard. Periodic, fiii lui îl vizitează pentru a se asigura că are tot ceea ce îi trebuie.
Werner Gantner nu primește doar vizite din cercul său de încredere. Recent, soneria de la apartamentul său de la etajul cinci a sunat, iar Werner a mers să deschidă. „O româncă cu trei copii stătea în fața mea și mi-a spus: Doar o înghițitură de apă, te rog”, își amintește pensionarul de 78 de ani. Atunci femeia și-a amintit că ea și copiii ei erau flămânzi. Pensionarul, o persoană cu inima bună din fire, a invitat presupusa familie în apartamentul său și i-a oferit presupusei mame o cafea. „Copiii stăteau la masă când femeia s-a ridicat și a spus că trebuie să meargă la toaletă”, spune pensionarul.
A cerut să meargă la baie, a ajuns în dormitor
Mai puțin de 45 de minute a stat românca și cei trei copii în locuința bărbatului. Dar după ce femeia a plecat, Werner a constata că aceasta mersese de fapt în dormitor: „Când tatăl meu mi-a spus despre asta, m-am repezit imediat în dormitor și m-am uitat în portofel. Era gol”, descrie fiul său Markus cu groază. „Cu doar două zile înainte i-am dat 500 de euro, ca în fiecare lună. Au plecat acum!“, a mai spus fiul pensionarului.
Pentru bărbatul de 50 de ani, nu există nicio îndoială că presupusa familie se află în spatele jafului. El a raportat incidentul poliției. După doar câteva zile, o femeie cu copii a apărut din nou în fața ușii tatălui său. De data aceasta, însă, a deschis ușa prietenul bărbatului, Slatka. Vizitatorii au dispărut imediat. Nu s-a putut stabili dacă erau aceiași cu cei de dinainte. Între timp, Markus Gartner a luat măsuri de precauție. „Tatăl meu are demență și presupun că a mai avut astfel de vizite și va continua să o facă”, suspectează el, citează publicația Vorarlberger Nachrichten.
Rețea extinsă de hoți români
„O victimă tipică. Și o înșelătorie tipică, cum ar fi cea prin care cere o înghițitură de apă”, spune ofițerul Meusburger de la grupul de furturi al Biroului de poliție penală de stat din Vorarlberg . „Chiar acum am avut un astfel de caz, care este aproape identic cu cel din Hard”, adaugă criminalistul.
De fapt, spune el, era vorba despre niște hoți români care operau în special în Valea Rinului Vorarlberg și Walgau. Mai ales în anotimpurile mai calde. Biroul de Poliție Penală presupune că aceste organizații criminale, despre care se spune că provin din aceleași localități din România, sunt conectate în rețea.
„Sunt afară în mașini mari și își caută locurile ascunse. De exemplu, în Lindau, în gări sau în parcări publice”, spune Meusburger. „Câți dintre aceștia sunt și cât de des lovesc este dificil de spus pentru că adesea nu există niciun raport întrucât victimele sunt în special oameni mai în vârstă, fie care suferă de demență, și care uită ce s-a întâmplat - sau cred că au pierdut banii undeva“, mai spune criminalistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News