Noua Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care reglementează preţul la energia electrică, în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Noua Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care reglementează preţul la energia electrică va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

Practic, actul normativ stabileşte că tarifele la electricitate pentru populaţie şi companii nu vor depăşi 1,30 lei pentru un KWh. Astfel, va exista un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la un preţ fix, măsură valabilă de la 1 ianuarie anul viitor până în martie 2025.

Deputaţii vor începe în această săptămână discuţiile la Ordonanţa de urgenţă 119, cea care plafonează şi stabileşte preţurile la energie. Guvernul intenţionează să menţină preţurile plafonate la energia electrică pentru o perioadă mai lungă de timp, până în 2025, iar în acest sens a fost adoptată o nouă Ordonanţă de urgenţă, care stabileşte un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la 450 de lei MWh. Practic, acest document vine în ajutorul Ordonanţei de urgenţă care există deja în Parlament, iar mecanismul va permite păstrarea celor trei tipuri de preţuri pentru consumatorii casnici şi plafoanele pentru IMM-uri şi marii consumatori la un preţ maximal de 1,30 lei. 

Noua Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care reglementează preţul la energia electrică, în dezbaterea Camerei Deputaţilor

 

„În momentul de faţă putem vorbi de un preţ al energiei electrice achiziţionat de către furnizor, care va permite menţinerea a 68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kilowaţi, 80 până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanţei 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, şi un leu pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce se găseşte acum în Ordonanţa 119, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Opoziţia critică, însă, noua Ordonanţă de urgenţă.

„Tot ce poţi plafona sunt preţurile interne. Nu poţi plafona preţul la import, că pur şi simplu cineva din afară nu-ţi mai vinde dacă încerci să-i plafonezi tu preţul în mod arbitrar. Sistemul acesta în care nu avem suficient dintr-o resursă şi-i plafonăm preţul este o iluzie că va funcţiona, pentru că în momentul în care ai 100 de kilowaţi şi ai nevoie de 120 de kilowaţi, de exemplu, pur şi simplu nu vei avea suficient pentru a acoperi toată cererea. Decizia, în principiu, trebuia să fie una de piaţă, care să încurajeze şi investiţiile în producţie, şi economisirea“, potrivit deputatului USR, Claudiu Năsui.

Modificările pe care deputaţii le vor aduce Ordonanţei de urgenţă care stabileşte tarifele şi plafoanele de consum, cel mai probabil vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel