"În această etapă am făcut o estimare. Noua taxă pe bănci este o taxă adiţională, complementară impozitului pe profit. Această nouă taxă se aplică la cifra de afaceri. Definiţia cifrei de afaceri în Codul fiscal este în principiu suma veniturilor brute. Aceasta înseamnă ca baza taxei este mai mare decât venitul net bancar. Estimarea noastră pentru această nouă taxă pentru BRD în 2024 se situează într-un interval cuprins între 100 şi 120 milioane lei, depinzând de nivelul activităţii comerciale", a explicat el.
Reprezentanţii băncii au fost întrebaţi despre evoluţia dobânzilor în decursul acestui an, iar directorul general Maria Rousseva a afirmat că inflaţia va pune presiune pe capitalul operaţional al băncii, dar în a doua jumătate a anului se aşteaptă ca dobânzile să se mişte în funcţie de scăderea inflaţiei. Ea a adăugat că în prima parte a anului se aşteaptă ca inflaţia şi ratele de dobândă să fie stabile sau ridicate.
Grupul BRD a obţinut un profit net de 1,66 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 24%, comparativ cu 1,34 miliarde de lei în 2022, iar rentabilitatea capitalului (ROE - Return On Equity) a atins 21% faţă de 15,9% în 2022, potrivit unui comunicat al grupului.
Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,83 miliarde de lei, faţă de 3,46 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 10,8%, volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor de piaţă fiind principalele motoare de creştere.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15% la nivel anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News