Noua tulpină japoneză de Covid-19 a ajuns în România. Varianta, rezistentă la vaccinuri

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
mutatie_tulpina_covid
mutatie_tulpina_covid

Una dintre cele mai periculoase mutații Sars-Cov2 a ajuns și în România iar vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente în fața ei.  Mutaţia a fost denumită E484K sau "Eek", fiind cunoscută ca tulpina japoneză, după ce primele cazuri au fost înregistrate la Tokio.

Aproximativ 70% dintre pacienţii cu COVID-19 testaţi, luna trecută, la un spital din Tokyo au fost infectaţi cu o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 care ar fi mai rezistentă la vaccinuri. Numărul de pacienţi infectaţi că această tulpină este în creştere, după ce în primele două luni ale anului tulpina fusese descoperită doar la o treime dintre pacienţi.

Mutaţia a fost denumită E484K sau "Eek" şi a fost identificată la 10 dintre cei 14 pacienţi testaţi la spitalul din Tokyo.

Noua tulpină SARS-CoV-2, care prezintă şi mutaţia E484K, a fost depistată și în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea Ştefan cel Mare, din Suceava, potrivit Realitatea PLUS.

"Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât şi mutaţia E484K, ce poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare”, din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”, din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie", a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Noua tulpină japoneză de Covid-19 a ajuns în România

 

Potrivit sursei citate, la cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

"Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie", mai anunță Ministerul Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel