Noul șef DNA. Parchetul General, reacție după decizia lui Iohannis

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Parchetul General susţine că, în cazul procurorilor propuşi de ministrul Justiţiei în funcţii de conducere, dar refuzaţi la numire de preşedintele Klaus Iohannis, CSM a solicitat efectuarea de verificări la CNSAS, ANI şi Inspecţia Judiciară, dar a primit răspuns doar din partea ultimelor două instituţii. 

Parchetul General a dat publicităţii joi un comunicat de presă, "având în vedere interpretările eronate apărute în mass-media referitoare la motivul respingerii propunerilor de numire în funcţii de conducere a unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Potrivit sursei citate, temeiul legal invocat în susţinerea deciziei de respingere îl reprezintă art. 54 alin. (2 ) rap. la art. 48, alin. (10) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, conform căruia, "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii/procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea (...)", respectiv art. 48 alin. (12) din aceeaşi lege care stabileşte că, înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea CSM, dacă judecătorul/procurorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea.

Parchetul a publicat şi deciziile de necolaborare cu fosta Securitate comunistă primite de la CNSAS în anii trecuţi de cei cinci procurori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel