Noul val unionist la Chișinău: Povestea adolescentei Otilia Dascal

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:

Generația podurilor de flori din 1990 dintre Republica Moldova și România pare să fi predat ștafeta noului val unionist: tinerii născuți în libertate și crescuți cu limba română în familie.

Otilia Dascal este reprezentativă pentru ceea ce presa de la Chișinău numește „noul val unionist” din Republica Moldova. Deși suntem în perioada în care tinerii de peste tot din lume tind să pună pe primul loc în viață obiective individuale, o organizație civică de peste Prut a reușit să motiveze 35.000 de elevi de liceu și studenți să se implice într-un generos proiect de salvare colectivă a țării lor: Unirea cu România.

Membrii asociației „Tinerii Moldovei” nu se deosebesc de alții de vârsta lor, având smartphone-uri și comunicând ușor cu ajutorul tehnologiei, dar în plus față de alții care nu-și urmăresc decât propriile interese, ei sunt mânați de idealul național al reîntregirii celor două maluri ale Prutului.

Cine sunt exponenții noului val unionist

Otilia Dascal este un membru tipic în „Tinerii Moldovei”: la 16 ani studiază la un liceu bun din orașul natal Chișinău, mai exact cel de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, este deschisă către lume și idei noi, îi place să călătorească și să se implice în acțiuni de voluntariat.

Otilia Dascal, voluntar la Marea Adunare Centenară din Chișinău (25 martie 2018)

„În cadrul mișcării unioniste mă implic activ de aproape trei ani, deși unionistă am fost dintotdeauna. Pe lângă faptul că am participat la majoritatea evenimentelor unioniste organizate atât în Republica Moldova, cât în dreapta Prutului, m-am implicat și în organizarea a multora dintre ele. Din mine este câte o părticică în fiecare activitate unionistă, pentru că m-am dedicat și încă mă dedic trup si suflet pentru această cauză”, povestește Otilia.

De ce vor moldovenii unire?

Și totuși, de ce crede ea atât de mult în reunificarea Basarabiei cu România? Pentru adolescenta din Chișinău și colegii ei din Tinerii Moldovei nu există niciun dubiu dacă merită sau nu să-și sacrifice timp și energie pentru un ideal: „Unirea dintre aceste două teritorii este inevitabilă, deoarece un adevăr istoric nu poate fi contestat, un adevăr istoric înfăptuit de trei ori nu poate întâmpina greutăți în cea de-a patra și, sperăm noi, ultima înfăptuire. Un popor ce vorbește aceeași limbă, are aceleași tradiții strămoșești, același trecut și căruia i se preconizează un același viitor nu poate să nu rupă granițele ce stau în cale”.

Picătura chinezească

„Activitatea mea în cadrul amplului val unionist este asemănătoare cu picătura chinezească: în fiecare zi vorbesc despre acest ideal, conving un om să creadă, promovez un simbol, transmit un mesaj, motivez un voluntar, pe scurt, îmi onorez datoria de cetățean”, explică Otilia cum anume se implică în mișcarea unionistă, unde fiecare membru îndeplinește un rol precis.

Însuși colectivul de la Tinerii Moldovei a îndemnat-o să treacă la acțiune, de la susținerea în privat a cauzei, la susținerea ei în stradă și oriunde este nevoie de aportul ei: „Ceea ce m-a determinat să devin dintr-un unionst pasiv, unul activ este munca în echipă pe care am observat-o în mișcarea unionistă. Forța de care se dă dovadă și susținerea reciprocă dintre membri oferă în exterior impreisa unei familii frumoase cu ajutorul căreia poți ajunge spre scopurile stabilite”.

Soluția este conjugarea eforturilor

Când s-ar putea întâmpla Unirea în viziunea ei? Este realistă, nu spune că în 2018, când s-a împlinit un secol de când Sfatul Țării de la Chișinău vota cu o largă majoritate Unirea cu Țara, la 27 martie 1918. „O dată exactă nu poate fi precizată, șansele Unirii sunt direct proporționale cu eforturile depuse, dar dacă ne concentrăm puterile, această realizare grandioasă nu este departe de punctul final”, spune Otilia, conștientă că mai trebuie făcuți mulți pași importanți în direcția Unirii.

Între cele mai frumoase satisfacții trăite până la vârsta adolescenței, Otilia Dascal menționează întâi de toate: „am avut ocazia să îmi cunosc propria țară, România, al cărei cetățean sunt mândră să fiu”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel