Italia este cunoscută pentru numeroșii săi vulcani. Unii sunt încă active, unii în stare latentă, iar alții s-au stins deja. Vulcanii Stromboli și Vulcano din Insulele Lipari (Eoliene), Etna din Sicilia , Vezuviul și Câmpurile Flegrei (Campi Flegrei) din Golful Napoli sunt printre cei mai cunoscuți, dar și unii dintre cei mai periculoși din lume.
După ce regiunea din jurul orașului Napoli, din sudul Italiei, a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 4,2 miercuri dimineață, 27 septembrie 2023, planurile de evacuare și căile de evacuare urmează să fie acum actualizate.
„Lipsește și o hartă a clădirilor cu risc de cutremur”, relatează ziarul italian La Rebubblica. Din 2012, zona Campi Flegrei este supusă nivelului de alertă „galben”.
„Vom actualiza căile de evacuare și vom deschide una nouă la sfârșitul lunii octombrie. Lucrăm cu o echipă de experți la un plan de evacuare legat de bradizeism”, a declarat Luigi Manzoni, primarul orașului Pozzuoli, la o zi după cutremur.
Napoli se află deasupra a doi supervulcani, Vezuviul adormit și Campi Flegrei. Acesta din urmă provoacă din ce în ce mai mult îngrijorarea cercetătorilor cu seria sa de cutremure mai mici. Luni,18 septembrie, pământul s-a zguduit de mai multe ori și, după cum a relatat presa locală, mulți oameni din zona afectată au ieșit străzi, speriați de seism.
Un expert vede chiar o uriașă explozie vulcanică iminentă. Un super-vulcan „nu ar erupe așa cum fac alți vulcani, ci ar exploda”, explică Agenția de Presă Germană. Aproape 1,2 milioane de oameni, care trăiesc în cele două „zone roșii”ar fi expuși unui risc imediat în cazul unui focar major.
„Zona roșie” include aproximativ 500.000 de persoane care locuiesc în șapte municipalități, dintre care patru (Quarto, Pozzuoli, Bacoli și Monte di Procida) sunt complet afectate și trei (Napoli, Marano di Napoli și Giugliano în Campania) sunt doar parțial afectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News