Nu citești niciodată valorile nutriționale? De ce trebuie să te uiți cu atenție la cantitatea de carbohidrați din alimentele tale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Nu citești niciodată etichetele nutriționale? De ce trebuie să te uiți cu atenție la cantitatea de carbohidrați din alimentele tale / Foto: Unsplash
Nu citești niciodată etichetele nutriționale? De ce trebuie să te uiți cu atenție la cantitatea de carbohidrați din alimentele tale / Foto: Unsplash

Este necesar să citești valorile nutriționale. De ce? Numărul de carbohidrați de pe o etichetă nutrițională este alcătuit din zaharuri, amidon și fibre alimentare, ceea ce face extrem de important pentru diabetici, în special, să descifreze care este cantitatea totală pe porție.

În timp ce multe etichete nutriționale separă "zaharuri" și "carbohidrați" ca și cum ar fi entități diferite, un zahăr este prin natura sa un tip de carbohidrat, iar cantitatea sa în grame este inclusă în numărul total de carbohidrați.

Este important ca diabeticii, în special, să înțeleagă modul în care zaharurile și carbohidrații sunt menționați pe ambalajele nutriționale, astfel încât să își poată controla nivelul de zahăr din sânge.

 

De ce trebuie să te uiți cu atenție la cantitatea de carbohidrați din alimentele tale

 

Australia's Food Standards explică faptul că carbohidrații se găsesc în majoritatea alimentelor, cum ar fi pâinea, cerealele, orezul, pastele, laptele, legumele și fructele. 

'Carbohidrații din eticheta nutrițională includ amidonul și zaharurile. Alimentele cu cantități mari de amidon sunt pâinea albă, varietățile de pâine, cereale, orez și paste făinoase integrale și integrale, legumele rădăcinoase și leguminoasele', se arată pe site. 

'Rețineți că produsele cu mențiunea nutrițională 'fără zahăr adăugat' pot conține niveluri ridicate de zaharuri naturale. Nu este necesar ca panoul cu informații nutriționale să includă fibrele, cu excepția cazului în care pe etichetă se face o mențiune nutrițională privind fibrele, zahărul sau carbohidrații, de exemplu "bogat în fibre" sau "cu un conținut scăzut de zahăr".'', conform Daily Mail.

Iată care sunt aspectele de care să ții cont, atunci când mergi la cumpărături:

 

Dimensiunea porției 

 

Atunci când citiți panoul cu informații nutriționale acordați o atenție deosebită dimensiunii porției, numărului de porții pe ambalaj și unei defalcări a nutrienților din produs. 

Coloana per 100 g este utilă aici atunci când comparați nutrienții între produse, deoarece dimensiunile porțiilor sunt pur și simplu declarate de producător și pot varia de la un produs la altul. 

 

Energie

 

Al doilea lucru de care trebuie să țineți cont este energia, care se măsoară fie în kilojouli (kJ), fie în calorii. NDSS raportează despre cantitatea de energie de care fiecare dintre noi are nevoie că depinde de mulți factori și variază de la o persoană la alta. 

Ar trebui să vă limitați consumul de alimente discreționare sau junk food - adică cele care au mai mult de 600kJ pe porție. 

 

Grăsimi

 

Dacă doriți să luați o decizie alimentară sănătoasă și nutritivă, este vital să vă uitați la cantitatea de grăsimi pe care o are un produs. 

Totalul de grăsimi include toate grăsimile polinesaturate, mononesaturate, saturate și trans din aliment. Este important să luați în considerare atât cantitatea, cât și tipul de grăsime', informează NDSS.

În ceea ce privește cantitatea totală de grăsimi, Eat For Health recomandă să se urmărească mai puțin de 10 g la 100 g. În cazul laptelui și iaurtului, căutați mai puțin de 2g la 100g, iar în cazul brânzeturilor, optați pentru cele cu mai puțin de 15g la 100g.

Grăsimile saturate sunt cel mai rău tip de grăsimi și ar trebui să fie limitate la mai puțin de 3 g la 100 g.

 

Carbohidrați

 

Deși carbohidrații nu sunt răi pentru dumneavoastră, trebuie să fiți cu ochii pe ei, deoarece cuvintele "carbohidrați totali" includ atât zaharurile, cât și amidonul din alimente.

Cantitatea de "zaharuri" vă spune cât de mult din totalul carbohidraților este alcătuit din zaharuri.  Aceasta include atât zaharurile adăugate, cât și zaharurile naturale, cum ar fi lactoza din lapte și fructoza din fructe. 

Țineți-le la un nivel scăzut pentru a vă menține sănătoși și, dacă doriți o modalitate rapidă de a identifica cât de mult din alimente este zahăr, verificați lista de ingrediente.

Dacă zahărul sau unul dintre celelalte cuvinte pentru zahăr, cum ar fi stevia, fructoză, glucoză, sirop sau miere sunt printre primele care apar pe listă, știți că aveți probleme.

 

Sodiu

 

Cât de multă sare? Alegeți produse cu mai puțin de 120 mg la 100 g. Sodiul este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să vă uitați pe PIN.

Atunci când este posibil, alegeți produse cu "conținut redus" sau "fără adaos de sare". Alternativ, alegeți produse cu mai puțin de 120 mg la 100 g.

 

Lista de ingrediente

 

Dacă doriți să vedeți rapid ce conține un produs, verificați lista de ingrediente - în care toate ingredientele trebuie să fie enumerate în ordine descrescătoare în funcție de greutate.

Dacă zahărul sau grăsimea sau una dintre "alte denumiri" ale acestora se află spre vârful listei, sunt șanse ca alimentele ambalate să nu fie atât de bune pentru dumneavoastră.  

Ca regulă generală, optați pentru produse cu ingrediente întregi, naturale și încercați să alegeți alimente ambalate cu liste mici. 

 

Light sau lite 

 

S-ar putea să vedeți aceste cuvinte și să presupuneți că se referă la un conținut redus de grăsimi. Dar acestea pot fi folosite și pentru a descrie gustul, textura sau culoarea unui produs alimentar.

De exemplu, uleiul de măsline light este mai ușor la culoare și la gust, dar nu mai puțin gras.

 

Fără adaos de zahăr

 

Aceasta înseamnă că produsul nu conține zaharuri adăugate, cum ar fi zaharoza, mierea sau glucoza.

Dar produsul poate conține în continuare zaharuri naturale, cum ar fi laptele (lactoză), fructele (fructoză) sau alți carbohidrați, care pot afecta nivelul glicemiei.  

 

Grăsimi reduse

 

La fel ca o etichetă cu conținut redus de sare, o etichetă cu conținut redus de grăsimi înseamnă că produsul conține cu cel puțin 25% mai puține grăsimi decât un produs obișnuit.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este sărac în grăsimi.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel