Publicitate
Coaja de portocală și coaja mărului sunt similare, deoarece majoritatea substanțelor nutritive și a beneficiilor se află în pielea acestor fructe. Potrivit Rebeccăi Wood, autoarea cărții The New Whole Foods Encyclopedia, "o portocală medie conține peste 60 de flavonoide și 170 de fitonutrienți diferiți". Acestea sunt bune pentru piele, pentru organism și pentru casă, de asemenea. Așadar, nu mai arunca cojile de portocală și folosește-le inteligent.
Proprietăți medicinale ale cojilor de portocale
Conform Ayurveda, coaja de portocală este amară și ușoară. Datorită acestor proprietăți, ea este un ingredient care te liniștește. Îmbunătățește digestia și înlătură lentoarea din abdomen. Ajută la eliminarea gazelor, arsurilor la stomac, vărsăturilor și eructațiilor acide. Funcționează bine înviorarea apetitului și ameliorarea stării de greață.
Datorită proprietăților sale, pulberea de coajă de portocală ajută la dizolvarea flegmei din sistemul respirator și ameliorează tusea, astmul etc. Aspectele benefice ale cojii de portocală provin din uleiurile sale esențiale, care au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Uleiul esențial d-limonen are capacitatea de a dezamorsa acizii stomacali și de a menține mișcările intestinale normale.
De asemenea, favorizează funcționarea normală a ficatului. Studiile au arătat că coaja de portocală poate dizolva colesterolul și trigliceridele. Asta înseamnă că consumul de coajă de portocală poate fi benefic pentru persoanele obeze care au un nivel ridicat de colesterol. Are un flavonoid cunoscut sub numele de hesperidină, despre care se spune că este eficient împotriva cancerului de colon și a osteoporozei.
Uleiurile esențiale din coaja de portocală sunt de natură sedativă, așa că pot fi folosite pentru a calma nervii și a induce somnul. Folosiți coji de portocale în baie sau fierbeți-le la foc mic pentru a vă ajută să vă imbunătăți-ți starea de spirit și pentru a vă alunga insomnia.
Proprietățile cosmetice ale cojilor de portocale
Pielea cu dezechilibru (piele grasă) răspunde bine la aplicarea cojilor de portocale. Aceasta echilibrează uleiurile pielii și face pielea netedă și moale. Bilele uscate de coajă de portocală acționează ca exfolianți naturali și elimină celulele moarte și punctele negre în mod delicat și natural, aducând strălucire pielii.
Totodată, cojile de portocale ajută la îndepărtarea petelor întunecate și a imperfecțiunilor. Datorită proprietăților de curățare, antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice, acționează bine împotriva coșurilor pline de puroi și a acneei.
Pentru a îndepărta mirosul umed sau mosc din casă și a o umple cu un parfum frumos, se poate fierbe în apă cu cuișoare sau scorțișoară.
Folosirea cojilor de portocale în bucătărie
În bucătărie, coaja de portocală sporește gustul și aroma multor preparate. Cojile de portocale uscate pot absorbi umiditatea din zahărul brun.
Bomboanele dulci făcute cu coji de portocale vă pot gâdila papilele gustative și vă pot îmbunătăți pofta de mâncare, iar vitamina C din ele v-ar proteja de apariția multor afecțiuni.
Vezi si: Secretul nutriționiștilor: 7 beneficii neștiute ale consumului de castraveți
------------------------------------
Notă: Acest articol este pur informativ. Editorii ȘtiriDiaspora.ro nu pot prescrie niciun tratament medical și nu pot stabili niciun tip de diagnostic. Sfaturile și trucurile noastre sunt complementare tratamentelor alopate. În cazul în care aveți probleme de sănătate, vă rugăm să consultați un medic specialist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News