Nu mai arunca pâinea veche. Trucuri fabuloase și la îndemâna oricui ca să profiți la maximum. Uite ce poți face cu ea

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Nu mai arunca pâinea veche! Trucuri fabuloase și la îndemâna oricui ca să profiți de ea
Nu mai arunca pâinea veche! Trucuri fabuloase și la îndemâna oricui ca să profiți de ea

Pâinea ta este veche? Vi se pare aproape necomestibilă? Dacă da, nu o mai arunca! La StiriDiaspora.ro îți explicăm de ce pâinea ta este veche ca să nu ți se mai întâmple niciodată și, în plus, îți spunem cum să profiți de ea.

Cu trucurile pe care le vom împărtăși, veți putea reda textura inițială acelei pâini tari. Desigur, vă vom explica și cum să profitați de pâinea veche. Continuă să citești!

 

De ce am pâine veche?

 

Înainte de a explica cum să profitați de pâinea veche, vom explica de ce se întâmplă acest lucru, astfel încât să puteți preveni să se repete dacă vă coaceți propria pâine. Rezolvarea acestei mici enigme culinare este poate cheia realizării unei pâini ideale, deoarece, prin identificarea erorii, înțelegem mai bine procesul și acest lucru garantează succesul pe viitor. Gândindu-te la asta, cele mai comune motive care pot explica de ce pâinea ta este veche sunt următoarele:

Citește și Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu două linguri de cafea măcinată. Un truc genial cu rezultate fantastice în doar 3 minute!

Prea mult abur în cuptor. Mult abur formează o crustă foarte tare și puțin abur face o crustă foarte moale. Pentru a evita excesul de abur în cuptor, puneți un recipient metalic cu apă chiar înainte de a pune pâinea. Apoi, îndepărtați-l după 5 până la 10 minute.

Preîncălziți cuptorul la o temperatură foarte ridicată și fără abur. Acest lucru poate întări crusta foarte repede, împiedicând pâinea să crească. Astfel, pâinea este foarte compactă și uscată.

Exces de lichid în aluat și/sau prea multă făină. Dacă pâinea este foarte compactă, poate ați adăugat prea multe lichide, deoarece acest lucru face ca aceasta să nu crească în cuptor așa cum ar trebui. Pentru a corecta această problemă, adăugați puțină făină în aluat (pe blat, sub formă de ploaie), frământați-l foarte bine, lăsați-l să se odihnească cinci minute și repetați încă o dată acest ciclu. Când terminați acest proces, aluatul va fi gata pentru prima sa fermentare sau pentru odihnă lungă. Nu adăugați niciodată prea multă făină sau rezultatul final va fi totuși o pâine tare, foarte compactă sau coaptă.

Lucrați aluatul pentru scurt timp. Un alt motiv pentru care pâinea este foarte compactă sau tare vine din nefrământarea suficientă și corectă. Pentru a obține o textură netedă trebuie să dezvoltați glutenul. Pentru a face acest lucru, frământați corespunzător, timp de cel puțin zece minute.

Sari peste timpul de repaus al aluatului (timp de fermentare). Dacă elimini acest pas, pâinea este foarte compactă și slab dezvoltată.

Exces de gătit sau temperatură. Acești doi factori vă pot oferi o pâine uscată, crăpată sau sfărâmicioasă.

 

Se poate recupera pâinea veche?

 

Cu siguranță ați cumpărat vreodată pâine în exces care s-a acumulat. Pe măsură ce zilele trec, ai multă pâine, dar cu o textură foarte tare, aproape necomestibilă. Poate că primul lucru la care te gândești este să o arunci, dar nu o face, pentru că acea pâine are multe posibilități culinare. În acest fel, pâinea veche poate fi recuperată. La fel, se poate recupera și pâinea care devine tare la coacere, adică pâinea proaspăt făcută.

Dar cum să recuperezi pâinea veche? Răspunsul se rezumă la două moduri de bază: înmoaie pentru consum, aproape la fel de moale ca în prima zi, sau folosește ca ingredient în alte rețete. Ambele forme sunt foarte ușor de aplicat și rezultatele sunt excelente.

Vezi și Trucuri pe care să le faci doar noaptea. Răzuiește un castravete și amestecă-l cu un albuș de ou. Îți vei mulțumi dimineața

 

Cum se folosește pâinea veche

 

Deja în acest moment, știm că pâinea veche nu se aruncă sub nicio formă, deoarece o putem recupera cu ușurință pentru a avea un gust aproape la fel de bun ca în prima zi. La fel, pâinea veche este atât de versatilă încât poate fi folosită pentru mult mai mult. Aici intervine creativitatea noastră, oferind pâinii vechi utilizări culinare multiple pentru a o folosi în diferite preparate.

Din acest motiv, aici compilam modalitățile clasice de a profita de pâinea veche și de utilizările acesteia în bucătărie.

 

Faceți crutoane cu pâine veche

 

Pâinea veche tăiată cubulețe devine: crutoane versatile! Companii perfecte pentru supe creme și alte feluri de mâncare. Prepararea crutoanelor de casă este foarte simplă, constă pur și simplu în tăierea, prăjirea și servirea.

 

Pâine prăjită

 

Pâinea veche feliată poate fi prăjită în cuptor, tigaie, cuptor cu microunde sau prăjitor de pâine pentru mai multe utilizări. Puteți folosi pur și simplu această pâine prăjită la micul dejun cu puțin unt sau să faceți un pas mai departe și să gătiți panini, pâine prăjită (care sunt felii de pâine cu carne precum mușchi, brânză, legume...) sau să faceți tartine. Posibilitățile sunt nesfârșite și vă permit să profitați de pâinea veche într-un mod foarte eficient.

Citește și Ce poate să facă bicarbonatul cu o bucată de carne e nebunie curată. Uită de saramură! Trucul specialiștilor pe care trebuie să-l știi

 

Fă-ți singur pesmet

 

Vești bune! Nu mai trebuie să cumperi pesmet niciodată, ci doar prepară-l acasă. Pâinea măcinată are multe aplicații în bucătărie: îngroașă sosurile, dă corpul anumitor preparate și este folosită pentru a acoperi alimentele. Din toate aceste motive, ar trebui să avem întotdeauna o porție în cămară. Deci, vă puteți gândi la o modalitate mai bună de a folosi pâinea veche?

De asemenea, atunci când vă faceți singur pesmet, aveți opțiunea de a-l condimenta după bunul plac și de a adăuga o notă de coriandru, pudră de usturoi, pătrunjel, piper, oregano sau alte condimente. În acest fel, te vei bucura de o aromă diferită pentru fiecare ocazie sau rețetă.

 

Pâinea veche, ca înlocuitor pentru cerealele la micul dejun

 

Pâinea înmuiată în lapte poate înlocui orice cereală, tot ce aveți nevoie este să aveți imaginație adăugând granola, nuci sau fructe deshidratate sau proaspete. Pe de altă parte, în unele preparate sărate, pâinea este folosită și în bucăți pentru a da consistență anumitor rețete, în special supe și sosuri.

Dacă vrei să știi rețete făcute cu pâine veche, continuă să citești!

Încearcă și Amestecă trei linguri de cafea cu un strop de lapte și câteva picături de lămâie. Truc cu rezultat uimitor în doar câteva minute

 

Rețete cu pâine veche

 

Când vine vorba de rețete de utilizare, pâinea veche are opțiuni nesfârșite, astfel încât să nu fie irosită niciodată în casa ta. Fie că sunt preparate dulci sau sărate, întotdeauna există o rețetă care are nevoie de acest ingredient (în diferitele sale variante). Din acest motiv, am alcătuit pentru tine o serie de rețete ușoare, foarte utile și gustoase de pâine învechită dulci și sărate pe care le vei adora.

 

Torrijas de pâine tare

 

Tradiționalele torrijas! Sunt o modalitate foarte gustoasă de a profita de pâinea veche. De asemenea, deși pâinea prăjită este un desert clasic, are mii de versiuni, așa că le poți mânca tot anul fără să te plictisești: pâine prăjită cu miere, dulceață, cremă de patiserie, ciocolată albă, lapte și suc de portocale, în sirop, vegan, etc. Acestea fiind spuse, vă lăsăm aici rețeta de torrijas:

Ingrediente:

1 pâine veche (minim 1 sau 2 zile)

1 litru de lapte

2 oua

1 baton de scorțișoară

1 praf de scorțișoară pudră

200 g zahăr

1 pahar de ulei de floarea soarelui

1 bucată de coajă de lămâie (funcționează și coaja de portocale)

Pentru a face această rețetă cu pâine veche și a vă bucura de aroma sa delicioasă, urmați acești pași :

Se încinge laptele într-o cratiță cu scorțișoara, zahărul și coaja de lămâie. Se amestecă puțin și se lasă zahărul să se dizolve. Când laptele aromatizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Tăiați pâinea în felii de aproximativ 2 cm.

Bateți ouăle și rezervați-le într-un castron. Strecurați laptele pentru a îndepărta scorțișoara și coaja de lămâie și lăsați-l într-un alt recipient.

Încinge uleiul într-o tigaie și înmuiați bucățile de pâine mai întâi în lapte și apoi în ou. Scufundați feliile în lapte și lăsați-le acolo până se impregnează complet, dar fără a se rupe.

Prăjiți torrijas și lăsați-le pe hârtie absorbantă pe măsură ce se fac. Stropiți-le cu zahăr amestecat cu scorțișoară pudră.

 

Gazpacho, o rețetă cu pâinea de ieri

 

În gastronomia spaniolă, gazpacho este una dintre rețetele de vară prin excelență, deoarece ne permite să ne împrospătăm în timp ce consumăm o băutură plină de nutrienți. Nu necesită gătit și se face cu pâine de cu o zi înainte, deși e bună și pâinea foarte tare.

Ingrediente:

5 roșii

100 g pâine de cu o zi înainte

1 castravete

1 catel de usturoi

1 ceapă

1 ardei gras verde

50 ml ulei de măsline

300 ml apă

1 praf de sare

1 praf de piper

Pași de urmat:

Se spală și se toacă toate ingredientele. Ceapa și usturoiul trebuie curățate înainte, roșiile se folosesc cu coajă.

Tăiați pâinea și puneți toate ingredientele în blender. Puteți folosi și un mixer electric de mână.

Amestecă totul până obții un amestec omogen. Dacă vrei să fie mai lichid, adaugă mai multă apă.

Treceți gazpacho printr-o strecurătoare pentru a-l face și mai fin.

Citește și Nu mai arunca zațul de cafea. Trucuri fabuloase cu acest excelent „deșeu” ca să economisești bani

 

Prăjitură de pâine învechită

 

Prăjiturile pe bază de pâine sunt irezistibile, poate au o textură consistentă, dar foarte mătăsoase, cremoase și oarecum suculente. Vă puteți gândi la o modalitate mai bună de a profita de pâinea veche?

Ingrediente pentru această rețetă cu pâine veche:

8-10 pâini (orice fel)

1 borcan de lapte

1 borcan de lapte condensat

1 cană și jumătate de zahăr

1 cană și jumătate de stafide

3 ouă

1 praf de scorțișoară măcinată (după gust)

1 praf de cuișoare (după gust)

1 strop de esență de vanilie (după gust)

Pași de urmat:

Scufundați pâinea în lapte și lăsați-o până se înmoaie.  Preîncălziți cuptorul la 200 °C. Încorporați restul ingredientelor: zahăr, ouă, lapte condensat, vanilie, scorțișoară, cuișoare și stafide. Se amestecă foarte bine până când toate ingredientele sunt complet incorporate.

Se toarnă amestecul într-o formă și lăsați-l să se răcească și rezervați-l.

Se coace la bain-marie la 180 °C timp de 45 de minute până la 1 oră sau până când din tort iese foarte puțină umezeală cu o scobitoare (aproape uscată).

Temperatura cuptorului și timpul variază în funcție de fiecare cuptor de uz casnic (trebuie să găsești punctul pentru al tău). Scoateți prăjitura, lăsați-o să se răcească 5 sau 10 minute.

Vezi și Amestecă miere de albine și cafea măcinată. Un truc genial cu rezultate vizibile în doar zece minute

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel