Discuțiile dintre diplomații de top ai celor mai bogate democrații coincid cu o vizită de o zi a cancelarului german Olaf Scholz la Beijing, prima a unui lider G7 de când președintele chinez Xi Jinping și-a consolidat controlul asupra puterii în cadrul Congresului Partidului Comunist.
Germania pare că va continua să acorde prioritate relațiilor sale economice cu Beijingul
Șoimii chinezi au declarat că această călătorie riscă să apară ca o ștampilă de aprobare pentru Xi și ca un semn că Germania va continua să acorde prioritate relațiilor sale economice cu Beijingul în detrimentul considerațiilor strategice și de securitate.
"Este clar că China ... devine mult mai asertivă, mult mai mult pe un curs autonom", a declarat reporterilor șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
"Vrem să ne reducem dependența, vrem să ne abordăm vulnerabilitățile, să ne consolidăm rezistența", a adăugat el. "Dar, deocamdată, multe state membre au o relație economică puternică cu China și nu cred că putem pune China și Rusia la același nivel.", conform Reuters.
Miniștrii de externe din G7 vor dezbate mai multe vineri
Miniștrii de externe din G7 ar urma să discute vineri și despre modul în care să abordeze protestele din Iran, relațiile cu națiunile din Asia Centrală și provocările cu care se confruntă Africa, având ca invitați omologii lor din Ghana, Kenya și Uniunea Africană.
"Africa suferă foarte mult din cauza războiului din Ucraina, deoarece Rusia blochează alimentele, distrugând infrastructurile de transport agricol", a declarat Borrell. "Trebuie să lucrăm împreună cu partenerii noștri africani pentru a face față împreună numeroaselor provocări ale acestui continent."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News