Bilanțul Reuters se bazează pe datele raportate oficial de fiecare stat în parte, însă experții susțin că numărul real al cazurilor de infectare și decese ar putea fi mult mai mare, având în vedere deficiențele în ceea ce privește testarea și posibile strategii ale statelor respective de raportare a cazurilor.
Datele Reuters arată că ritmul de răspândire a pandemiei este mai accelerat, astfel încât a fost nevoie de doar 32 de zile pentru a ajunge de la bilanțul global de 30 de milioane de cazuri la 40 de milioane, față de situația precedentă, când a fost nevoie 38 de zile pentru a ajunge de la 20 la 30 de milioane, și 44 de zile pentru a trece de la 10 a 20 de milioane de cazuri, de la primele infectări raportate în ianuarie în Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei din China. Recorduri de cazuri confirmate zilnic au fost înregistrate săptămâna trecută peste tot în lume, pentru prima oară fiind depășit bilanțul zilnic global de 400.000 de noi îmbolnăviri în 24 de ore.
Europa reprezintă peste 17% din numărul total de îmbolnăviri
Concret, săptămâna trecută, a existat o medie de 347.000 de cazuri zilnice față de 292.000 cât a fost în prima săptămână din octombrie. SUA, India și Brazilia rămân cele mai afectate state din lume, în timp ce 47,27% din cazuri provin din America de Nord, Centrală și de Sud. În jur de 247 de cazuri la 10.000 de locuitori sunt confirmate în SUA. Numărul noilor infectări crește și în Europa la o medie de peste 150.000 de noi cazuri pe zi, Reuters menționând Italia, Olanda, Germania, Austria, Polonia, Ucraina, Cipru și Cehia printre statele care au raportat recorduri zilnice de noi infectări.
În prezent, Europa reprezintă peste 17% din numărul total de îmbolnăviri și aproape 22% din numărul total de decese, înregistrat la nive global. Părți din Regatul Unit au intrat în carantină, în condițiile în care prmeierul Boris Johnson încearcă să gestioneze al doilea val al pandemiei. Și Franța a impus măsuri de carantină, în timp ce alte state europene decid închiderea școlilor, operațiile sunt anulate și s-a trecut la recrutarea studenților la medicină. Un oficial de la OMS a declarat că numărul global al deceselor cauzate de Covid-19 s-ar putea dubla, ajungând la 2 milioane, înainte ca un vaccin eficient să intre pe piață, mai scrie Reuters.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News