Numărul de ştiri false a crescut în săptămâna alegerilor, în Uniunea Europeană

Andreea Cosma |
Data publicării:
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

O echipă de experţi a Uniunii Europene care monitorizează ştirile false difuzate în special din Rusia a constatat o uşoară creştere a acestui fenomen în săptămâna alegerilor pentru Parlamentul European, deşi temerile referitoare la o interferenţă masivă în scrutin par destul de exagerate, transmite joi dpa, citată de Agerpres.

''Există o undă de dezinformare şi discurs bazat pe ură care au ca ţintă Europa'', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas, care a adăugat că nivelul dezinformării este puţin mai ridicat decât cel normal.

Citeşte şi: Sute de conturi false de Facebook, închise înainte de alegerile europarlamentare

Fenomenul nu este nou. În 2015, Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) a creat o echipă operativă specializată pentru a descoperi dezinformările ce provin din Rusia. De atunci, s-au înregistrat aproximativ 50 de exemple de dezinformare în fiecare săptămână. Această activitate a cunoscut o uşoară creştere începând de săptămâna trecută.

 

Ştirile false, tot mai prezente înaintea alegerilor

 

Ştirile false respective pun sub semnul întrebării legitimitatea democratică a Uniunii Europene şi puterea Parlamentului European, dar este ''exploatată'' şi chestiunea migraţiei, afirmă experţii UE.

Citeşte şi: Zeci de pagini de Facebook din Italia, ÎNCHISE. Acuzate că distribuiau ştiri false

În urmă cu două zile, comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a atenţionat că riscul ca votanţii să fie expuşi la campanii de dezinformare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din această săptămână este extrem de prezent.

"Faptul că în acest moment nu avem cunoştinţă de vreun mare atac de dezinformare nu înseamnă că nu există. Poate că nu a fost descoperit", a declarat marţi seară Jourova.

Citeşte şi: Breşă de securitate Whatsapp. Cum puteau hackerii să intre în telefoanele utilizatorilor

Peste 420 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile din Uniunea Europeană, care au început joi şi se vor încheia duminică.

După acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în campania online din acelaşi ani pentru referendumul pentru Brexit, oficialii UE sunt îngrijoraţi în legătură cu încercările de a manipula alegerile europene în favoarea partidelor eurosceptice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel