Luni, prin punctele de frontieră au intrat în România 107.859 de persoane, dintre care 7.623 sunt cetăţeni ucraineni, în creştere cu 10,5% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.115 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 21,5 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 991 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 4%).
De la începutul războiului în România au intrat 1.193.693 de cetăţeni ucraineni.
Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa
Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează agenţiile AFP şi DPA.
Numărul ucrainenilor care după acea dată au trecut graniţa fără a reveni în Ucraina până pe 7 iunie este însă mult mai mare, de circa 7,3 milioane.
Alţi circa 2,3 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara începând din 24 februarie s-au întors între timp în Ucraina. Potrivit ONU, aceştia au revenit mai ales pentru a-şi revedea apropiaţii, a verifica starea proprietăţilor deţinute, pentru a munci sau a-i ajuta pe alţi ucraineni să plece din ţară. Aceste date ar putea cuprinde şi persoanele care au plecat din Ucraina şi au revenit în ţară de mai multe ori şi nu disociază revenirile temporare de cele definitive.
Conform statisticii ONU, circa 90% dintre ucrainenii plecaţi în străinătatea după lansarea agresiunii ruse sunt femei şi copii, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani fiind obligaţi să rămână pentru a putea fi înrolaţi în armată.
Alţi circa 8 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU (OIM).
Mai mult de jumătate din trecerile graniţei dinspre Ucraina au fost către Polonia, respectiv 3,8 milioane de sosiri, dintre care 1,15 milioane de persoane au fost înregistrate pe loc ca refugiaţi.
Sute de mii de ucraineni şi-au găsit de asemenea refugiu în alte state vecine, şi anume Ungaria, România, Slovacia sau Republica Moldova, fiecare dintre acestea înregistrând oficial zeci de mii de refugiaţi.
Dar, după Polonia, majoritatea refugiaţilor ucraineni au fost înregistraţi în state europene care nu sunt vecine cu Ucraina. Astfel, circa 780.000 au fost înregistraţi în Germania, aproape 367.000 în Republica Cehă, peste 118.000 în Spania şi zeci de mii în numeroase alte state.
''Nivelul de solidaritate faţă de refugiaţi observat în aceste ţări este extraordinar'', subliniază UNHCR, care salută mai ales protecţia specială acordată rapid refugiaţilor ucraineni de către statele UE.
Tot potrivit UNHCR, de la începutul invaziei ruse peste 1,1 milioane de persoane s-au refugiat din Ucraina în Rusia şi aproape 17.000 în Belarus, dar organizaţia nu dispune de date despre numărul revenirilor din aceste două ţări.
Citește și: Refugiată din Ucraina, mesaj emoționant pentru români: "Sărut mâinile fiecăruia dintre voi. Ați scos glonțul din inima mea"
O refugiată din Ucraina transmite un mesaj emoționant românilor care s-au mobilizat să-i ajute pe cei nevoiți să-și părăsească casele. Mesajul femeii a devenit viral, fiind distribuit de sute de ori. Olga Khvorostetskaya spune că a ajuns la Tulcea pe 24 februarie, cu cei doi copii ai săi, neavând niciun plan și nicio idee despre ce ar putea face mai departe. Însă aici a găsit un sprijin neașteptat din partea oamenilor simpli.
"În 24 februarie nu doar sute de rachete au nimerit în orașele țării mele, dar și patruzeci de milioane de gloanțe au nimerit în inima poporului meu. Și au nimerit în inima mea la fel.
În 24 februarie eu stăteam cu doi copii mici pe o bancă într-un mic oraș românesc Tulcea, neavând nici o rudă în întreaga Uniune Europeană și ascultând răspunsul ambasadei ucrainene în București: "Nu avem nici un plan".
Și în acea zi, Voi, incredibilii simplii români, ați început de sinestătător să organizați ajutor pentru familia mea. Fiecare din voi, a devenit doctorul, care în decursul a acestor trei luni, a "scos glonțul" din inima mea, și mi-a vindecat sufletul. Da, inima încă doare, dar voi mi-ați dăruit speranța la un viitor și suport sub picioare", își începe ucraineanca mesajul postat pe o rețea de socializare.
"Dragii mei români, sărut mâinile fiecăruia dintre voi"
Femeia, la origine din Kiev, povestește cum s-a alăturat voluntarilor români pentru a ajuta și alte familii nevoite să-și părăsească casele.
"Prin intermediul postărilor voastre cerând salvarea noastră. Prin ajutorul vostru cu cazare gratuită, haine, produse, jucării, prânzuri fierbinți gustoase și plăcinte, și chiar și bilete la Cinema sau excursii prin oraș. Voi mi-ați primit copilașii ca pe ai voștri - în școala voastră, în centrul pentru copii, în locul de joacă de lângă casă și chiar și în camera performană de urgență, unde fiicei mele un doctor zâmbăreț îi desena cu creionul pe bandaj.
Eu am avut onoarea, împreună cu alți voluntari români, să ajut alte familii ucrainene. Să vezi în fiecare zi cum voi, oamenii simpli, în clipa voastră liberă de muncă- consolați, hrăniți, traduceți, căutați adăpost, organizați sărbători copiilor ucraineni, transmiteți medicamente la fronteiră, sau la ora unu de noapte rugați un camion de pompieri să transfere un grup de oameni din Kharkiv, care abia ieri au scăpat de sub focuri de arme, pentru odihnă la hotel.
Dragii mei români - prieteni pe veci, sunt atât de nemărginit recunoscătoare sorții - să vă întâlnesc în viața mea.
Sărut mâinile fiecăruia din voi. Mâinile care scot gloanțele din inimile ucrainenilor.
Cu dragoste și recunoștință, familia Khvorostetskie", scrie Olga Khvorostetskaya pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News