După melodia „Apa nu-i H2O” lansată de trupa Voltaj, violonista și actrița Elena Albu, cunoscută pentru proiectele sale pline de umor și mesaj, a venit cu o piesă-pamflet care ironizează afirmațiile și ideile candidatului.
Melodia Elenei Albu, intitulată neoficial „Trăiesc în țara în care...”, abordează cu sarcasm subiecte precum stereotipurile de gen promovate de Georgescu, conspirațiile legate de nanocipuri și apă, dar și legăturile candidatului cu ideologii pro-ruse. Textul cântecului, plin de aluzii și umor, a devenit rapid viral pe rețelele sociale.
Versuri care lovesc în punctele sensibile
Elena Albu, cunoscută și sub numele de „Leana”, a transformat campania electorală într-un spectacol artistic ironic. Piesa începe cu versuri provocatoare:
„Trăiesc în țara în care e plin de reptilieni
Trimiși de Occident cu misiune clară
Să ne atace neamul fix în punctul G
Să ne confiște prazul și sunca din cămară.”
În melodie, Albu ridiculizează teoriile conspirației vehiculate de Georgescu și sugerează absurditatea unor astfel de declarații.
Versuri precum „Trăiesc în țara în care apa nu e H2O” fac referire directă la declarațiile controversate ale candidatului despre „apa informațională”, iar pasajul „Bem suc cu nanocip-ul și avem un stick în fund / Clipim de două ori și pornește aspiratorul / Trăiesc în țara în care bietul Dumnezeu/ E scos la produs voturi de orice derbedeu” este o aluzie la conspirațiile despre controlul populației prin tehnologie și la apelul la religie pe care îl fac candidați pentru a convinge oamenii să le ofere votul.
Totuși, cel mai discutat vers rămâne cel despre poziția femeii în societate, o ironie la adresa declarațiilor lui Georgescu despre rolul tradițional al femeilor:
„Trăiesc în țara în care femeia-i gospodină
N-are cum să fie șef nici la ea în grădină.
E bună de decor, de făcut tocană și de făcut copii
Dar nu prin cezariană!”
Refrenul, un joc de cuvinte muzical pe numele candidatului („Călin”), adaugă o doză de umor absurd, subliniind percepția multora despre retorica acestuia.
„DE ce?
Căăăă-lin, Că că lin, Că că lin
Că mă ia
Că lin, că că lin, că că lin
Așa vrea
Că lin, că că lin, că că lin
Că că lin ne-o dicta
Că lin, că că lin, că că lin
Că că lin Aleluia”.
@leana.muziciana ♬ sunet original - Elena Albu
Colind reinterpretat
După succesul răsunător al acestui pamflet muzical, Elena Albu a scos și un colind inspirat de candidatul la prezidențiale.
„Scoală gazdă din pătuț
Căcălin și flori de ger
Că ne e un pic răuț
Căcălin ne-a rupt în ler
Ne-a tras de la Est curent
Căcălin și flori de ger
Și vrem circ nu parlament
Căcălin ne-a rupt în ler
Parlament cu fir divin
Căcălin și flori de ger
Fir divin de la Kremlin
Căcălin ne-a rupt în ler
Și de nu ne-om deștepta
Căcălin ne-o deporta
Libertatea mea și-a ta
Ne-am Căcălinat în ea”
@leana.muziciana deschideț căcolind
♬ sunet original - Elena Albu
Reacțiile publicului și impactul în campanie
Melodiile au generat o avalanșă de reacții pe rețelele sociale. Mulți utilizatori au lăudat creativitatea artistei și curajul de a aborda subiecte politice sensibile prin artă.
„Doamnă, aveți mare dreptate! Acest cântec va deveni imnul pieței Universității, la luptele care vor urma!” a scris cineva pe TikTok.
„Terorizez vecinii care îl susțin pe Călin Georgescu cu melodia ta. Mulțumesc.”, mai scrie cineva.
„Sunteți genială....propun piesa ca și colindul anului 2024”, scrie o persoană în comentarii, despre colind.
Pe de altă parte, susținătorii lui Călin Georgescu au criticat dur inițiativa, acuzând-o pe Elena Albu de „batjocură” la adresa valorilor tradiționale. „Nu e nimic artistic în a insulta tradițiile acestui popor,” a declarat un susținător al candidatului într-un comentariu viral.
Elena Albu este un nume bine cunoscut în cercurile artistice. Cu proiecte variind de la muzică și teatru la literatură, Albu a demonstrat de-a lungul carierei sale că poate aborda cu succes atât teme serioase, cât și comice.
Pamfletul muzical al Elenei Albu este doar cel mai recent exemplu al modului în care artiștii români reacționează la contextul politic actual. Într-o campanie marcată de controverse și discursuri polarizante, satira devine o armă tot mai des folosită pentru a evidenția absurditățile unor declarații și poziții politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News