Constanța, o bunică plecată în Italia în urmă cu 20 de ani, a declarat în exclusivitate pentru ȘtiriDIaspora care sunt diferențele dintre sistemul de sănătate românesc și cel italian și care sunt factorii care oferă o durată de viață mult mai mare bătrânilor din Italia. În primul rând, ei nu se consideră bătrâni, nu au stresul zilei de mâine ca românii și optează pentru o perspectivă mult mai pozitivă a vieții, spune ea în declarațiile ce urmează.
„Îmi doresc să ajungem și noi românii să fim mai puțin stresați, ca italienii”
Deși îi este dor de casă, Constanța se simte binecuvântată să locuiască în Italia, fiind chiar îngrijorată în legătură cu întoarcerea în România și modul de gândire al pensionarilor bătrâni. Aceasta a spus că speră că tineretul din România va reuși să aducă schimbări și să reducă stresul asociat cu problemele de sănătate.
Badanta a menționat că trăiește printre italieni care au o abordare mai relaxată și pozitivă față de viață, ceea ce, conform spuselor sale, contribuie la o viață mai lungă și mai calitativă.
„Italienii pur și simplu nu se stresează deloc de aia au o viață mai lungă și mai calitativă. Dar în regimul lui Ceaușescu toată lumea se stresa. Italienii știu să aibă grijă de sănătatea lor spirituală. Se și hrănesc bine, nu mănâncă gras, mănâncă foarte puțin, multe verdețuri. Gătesc o bucată de carne pentru cinci persoane, dintr-un litru de vin beau 6-8 persoane, doar îl degustă. Când munceam la restaurant și le rămânea pe tavă ceva, voiam să le pun la pachet, dar ei mă refuzau frumos, spuneau că le este de ajuns cât au mâncat.
De aceea lumea aici trăiește mai mulți ani. Îmi doresc să ajungem și noi românii să fim mai puțin stresați, ca italienii. Aici lumea se simte mult mai tânără. În sala de așteptare la spital, nici nu te lasă să le dai locul tău. Dacă le oferi, înseamnă că îi consideri bătrâni, neputincioși, iar ei nu se văd așa. În România toată lumea se plânge de boli, de dureri și e pesimistă. Oamenii în vârstă se pregătesc de moarte. Italienii nici nu spun bolile pe care le au, ei au o mentalitate mult mai tânără, sunt veseli. Cunosc o doamnă care la 89 de ani conduce și și-a prelungit permisul până la 95 de ani, ei nu se gândesc la moarte.”, spune femeia.
Servicii medicale mai bune: „Stai fără griji la spitalele publice, au grijă de tine”
Constanța a remarcat cu entuziasm că în Italia, serviciile medicale sunt asigurate și accesibile tuturor cu ajutorul unui cod de sănătate. Nu trebuie să-și facă griji în ceea ce privește plata serviciilor medicale la spitalele publice, deoarece acestea sunt gratuite.
De asemenea, românca a subliniat că medicii și asistentele sunt întotdeauna veseli, empatici și ascultători, iar prezența lor îi ajută pe pacienți să se simtă mai sănătoși și mai liniștiți după fiecare vizită la spital.
„Nu știu ce voi face când ma voi întoarce în România din punct de vedere al sistemului de sănătate. Aici este mult mai bine. Am sănătatea asigurată, cu ajutorul unui codici e01 și e gratis tot. Stai fără griji la spitalele publice, au grijă de tine, medicii sunt mereu veseli, te ascultă, te fac bine doar prin simpla lor prezență. Când pleci de acolo deja te simți mai sănătos. Eu mereu le fac complimente când mă duc și le zic ce degajată și liniștită sunt.
M-am operat aici în Italia și nu am stat cu bani după mine pentru asistente, pentru medici, etc, totul este gratis la spitalul de stat. Am un medic de familie care el știe să mă trimită mereu unde nu se pricepe fără să plătesc nimic. Dacă de exemplu ai o boală de inimă și trebuie să-ți faci consultații mai multe, ai tot gratis.”, mai spune femeia.
„În Italia statul te cheamă să îți facă investigații”
„În Italia statul te cheamă să îți facă investigații. De exemplu se face la toată lumea momografie gratis amănunțită, pentru că numai așa depistează dacă populația este bolnavă. Ei țin foarte mult la popor și consideră că trebuie sa fie controlați medical mereu. Și cine are robleme grave este chemat de urgență să repete analiza să fie consultat, iar tot este gratis.
Dacă ai nevoie de medicamente, tot ei îți dau de la spital ca o trimitere și cumperi direct din fabrică niște medicamente mult mai ieftine decât în farmacii. Mergi la spital și îți fac ei injecții gratis. Primești tot ce ai nevoie. Totul se face conform unui program bine stabilit, nu ca în România pe pile și bani. Italienii și când stai în sala de așteptare și ai un număr inregistrat, te cheamă ei după numar, nu se bagă nimeni în față. Programările sunt făcute toate telefonic, online.”, mai adaugă pensionara.
„Așa îmi doresc șă pentru români să fie mai puțin stresați, mai fericiți. Dar gândirea noastră a fost altfel modelată, de pe vremea lui Ceaușescu când nu aveam destulă mâncare, trebu ia să avem grijă ce vorbim, ce facem. Dar am speranță că va fi mai bine și în România, că tineretul va schimba această fațadă gri a țării.”, a încheiat Constanța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News