O bandă de hoți a furat o comoară romană în valoare de mii de euro dintr-un muzeu

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O bandă de hoți a furat o comoară romană în valoare de mii de euro dintr-un muzeu / Foto: Unsplash
O bandă de hoți a furat o comoară romană în valoare de mii de euro dintr-un muzeu / Foto: Unsplash

Poliția investighează suspiciunea de furt a mai multor artefacte istorice în valoare de mii de lire sterline, lăsate la un muzeu pentru a fi păstrate în siguranță. 

Importantele descoperiri arheologice, care includ un tezaur de comori romane, au fost predate oficialilor muzeului de către descoperitori, așa cum prevede legea.

Obiectele ar fi trebuit să fie păstrate într-o unitate încuiată și securizată în interiorul clădirii administrate de consiliu, înainte de a fi trimise la British Museum pentru evaluare și estimare.

Însă un e-mail trimis celor care au găsit comoara a confirmat dispariția lor în circumstanțe care justifică o anchetă a poliției.

 

Un tezaur de 28 de monede romane de argint și un lingou de argint

 

Printre comorile care au dispărut se numără un tezaur de 28 de monede romane de argint și un lingou de argint, descoperite la începutul acestui an de doi detectori de metale în Rutland.

Aceștia se pare că sunt profund supărați la aflarea veștii că tezaurul lor, care ar putea valora de unul singur mii de lire sterline, a dispărut.

E-mailul trimis de departamentul de servicii culturale al Consiliului Județean Lancashire către descoperitorii furioși a dezvăluit că problema a ieșit la iveală doar când British Museum a cerut ca una dintre descoperiri să fie transferată de la muzeul din Preston la Londra.

Dar când personalul muzeului a verificat depozitul securizat, obiectul solicitat lipsea.

Un audit rapid, efectuat împreună cu British Museum, a stabilit că până la 12 seturi de artefacte și dosarele acestora dispăruseră.

Alte audituri efectuate de consiliu au constatat că alte artefacte lipseau, iar poliția a fost chemată să investigheze în octombrie.

 

Nu se știe cine a comis jaful

 

E-mailul consiliului pune dispariția obiectelor pe seama acțiunilor unui individ sau ale unor indivizi necunoscuți.

Ancheta poliției este în curs de desfășurare, iar detectorii de metale și arheologii implicați în acest mister se tem că nu-și vor mai recupera niciodată descoperirile valoroase și că importante artefacte istorice ar putea fi pierdute definitiv pentru națiune.

Andy Brockman, un scriitor specializat în investigarea infracțiunilor legate de patrimoniu, care a dezvăluit e-mailul consiliului pe site-ul de știri despre patrimoniu PipeLine, a declarat: "Dacă obiectele dispărute nu sunt recuperate, pierderea este atât pentru patrimoniul național, care aparține tuturor, cât și, în mod specific, pentru descoperitori și proprietarii de terenuri, care, prin lege, ar împărți orice recompensă pentru declararea comorii 50/50".

Dispariția suspectă ar putea avea, de asemenea, consecințe îngrijorătoare pentru legitimitatea programului Portable Antiquities Scheme al British Museum și pentru procesul guvernamental de administrare echitabilă a descoperirilor de comori.

Sistemul PAS a fost înființat în 2003, ca urmare a preocupărilor legate de faptul că, din cauza creșterii numărului de detectori de metale, un număr necunoscut de descoperiri arheologice importante nu au fost niciodată văzute de arheologi și istorici.

Sistemul permite detectorilor de metale să își raporteze în mod voluntar descoperirile către un ofițer local de legătură cu descoperirile, care este de obicei găzduit de muzeele consiliilor locale.

Artefactele definite de lege drept "comori" sunt păstrate la aceștia pentru a decide dacă sunt de importanță națională, caz în care muzeele și organismele publice au șansa de a le cumpăra.

În multe cazuri, comorile sunt refuzate și returnate expeditorului, în conformitate cu ceea ce este, de fapt, regula "cine găsește, păstrează".

Brockman crede că există riscul ca detectorii să nu se mai obosească să își înregistreze descoperirile la PAS dacă cred că există riscul ca acestea să fie furate.

El a declarat: "Există îngrijorare atât în rândul detectorilor de metale, cât și în rândul arheologilor cu privire la această investigație. Importantele descoperiri arheologice nu numai că au dispărut aparent dintr-un depozit securizat, într-un birou încuiat, într-o clădire la care publicul nu are acces de rutină.

Dar se pare că nu a existat niciun sistem de inventariere, nici la serviciul muzeal din Lancashire, nici la Portable Antiquities Scheme, care să permită personalului să monitorizeze în mod regulat dacă artefactele care au fost înregistrate sunt încă în depozit.”, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel