Există oameni care cred în destin și oameni care participă activ la crearea lui. Nu există miracole, ci alegeri conștiente și deliberate. Acest lucru a fost probabil în mintea femeii de 75 de ani care și-a donat toate bunurile unui copil aflat în nevoie: un adevărat testament de iubire față de ceilalți. Femeia nu este doar o bătrână obișnuită: la rândul ei a fost abandonată în copilărie și a crescut printr-un program de afiliere, o instituție juridică desființată în 1983, și unei familii care a avut grijă de ea până la moarte.
Trei rânduri pline de iubire. Moștenirea sa pentru alții constă în apartamentul din Arcella, unde a locuit, soldul din contul bancar și câteva titluri și bijuterii păstrate la bancă. O avere care poate ajuta multe alte vieți asemănătoare cu a sa.
Povestea
Viața nu i-a oferit nimic pe tavă. În cei 75 de ani a reușit, prin tenacitate și muncă, să studieze și să-și găsească un loc de muncă, trăind liniștită. Nu era legată prin căsătorie și legăturile cu familia sa adoptivă s-au slăbit în timp și din cauza deceselor unor membri ai familiei. Din acest motiv, femeia a dezvoltat, de-a lungul anilor, dorința de a ajuta copiii care, ca și ea, au avut o copilărie dificilă. Astfel, neavând moștenitori, a decis să lase toate bunurile sale în scopuri caritabile după moarte.
Testamentul
Sunt doar trei rânduri în testament, dar pline de dragoste: „Eu, subsemnata, în deplinătatea facultăților mele mintale și fizice, prin acest testament olograf - scriu și dispun următoarele: toate bunurile mele imobiliare, prețioase și lichiditățile monetare și bancare trebuie să servească pentru o fetiță orfană și singură, pentru a-și putea continua studiile”. Puținele cuvinte ale acestui document au fost deschise de avocata Beatrice Piovan, în calitate de oficial delegat pentru a se asigura că moștenirea este dusă la bun sfârșit după moartea femeii, care a avut loc în noiembrie 2020.
Intențiile erau foarte clare, dar avocata, având în vedere că femeia locuia singură și nu avea rude cunoscute, a trebuit să facă o cercetare atentă și îndelungată pentru a verifica dacă nu existau moștenitori legitimi care ar fi putut contesta testamentul. După finalizarea acestei etape, avocata a pus moștenirea pe cursul juridic în acord cu Primăria din Padova.
Consilierul social care a făcut publică povestea
Margherita Colonnello, consilierul pentru probleme sociale care a făcut publică povestea spune:
„În acest caz, avem de-a face cu o poveste care s-a încheiat fericit, începută sub cele mai nefavorabile auspicii, povestea unei doamne născute într-o situație de mare dificultate, care a găsit în solidaritatea comunității o oportunitate de a se dezvolta și de a deveni ceea ce și-a dorit. Este o poveste care ne dezvăluie partea mai puțin povestită a socialului, partea poveștilor care se termină bine și care ne inspiră în fiecare zi să ducem la bun sfârșit munca pe care o facem, sperând că vor exista multe alte povești frumoase de solidaritate ca aceasta," a spus consilierul italian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News