EXCLUSIV  O britanică stabilită în România nu-i înțelege pe românii din străinătate: "Cred că în Vest străzile sunt pavate cu aur. Acum sunt nefericiți" - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
De ce nu revin acasă românii din Diaspora
De ce nu revin acasă românii din Diaspora

Delia Burnham, o britanică stabilită în România de 21 de ani, consideră că românii nu își apreciază suficient țara și că această percepție a fost, în parte, indusă de-a lungul timpului. 

Invitată în emisiunea "Departe de România", moderată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica, britanica a vorbit despre mentalitatea românilor pe care a observat-o încă de la începutul șederii sale aici.  

„Când am venit aici toți se gândeau că trebuie să plece în Vest. Că acolo străzile sunt pavate cu aur, de exemplu. Că banii sunt mai importanți în alte țări decât ce este aici, de găsit în România. Eu cred că, fără să intru în polemici sau politică, a fost și un soi de îndoctrinare a românilor să creadă că țara lor nu e așa valoroasă și să plece în străinătate. Sincer, asta am văzut. Asta nu pot să-mi explic – cum oamenii nu văd ce e aici. Dar poate că așa a fost și după comunism... Adică știi cum este, când sunt niște perioade ale timpului mai închise sau extreme, oamenii vor altceva și caută acel altceva, poate și în altă parte. Cum am găsit și eu în România altceva față de ce știam eu.”  

 „România a fost singura țară fără datorii. Ați avut de toate”  

 

Delia Burnham este de părere că România a fost percepută greșit drept o țară săracă, deși realitatea este cu totul alta.  

„Cred că a fost cumva indus în România că este o țară săracă, dar doar din punct de vedere financiar. Dar, de fapt, România nu a fost săracă deloc. A fost singura țară fără datorii. Ea a fost foarte bogată și ați avut de toate – toate industriile posibile, toate tipurile de mâncăruri, tot s-a produs aici. Dacă asta nu-i bogăție, nu știu ce este, sincer. Dar economic vorbind, pentru că a fost această diviziune între Est și Vest, România a fost promovată ca o țară în dezvoltare, necivilizată. Ceea ce, pentru mine, a fost fix opusul a ceea ce am găsit aici.”  

În ultimii ani, spune ea, a observat o schimbare de perspectivă în rândul românilor plecați în străinătate.  

„Sunt în contact cu foarte mulți români pe TikTok, care sunt plecați în străinătate. Din ce în ce mai mulți vor să se întoarcă acasă. Că s-au săturat. Ba că nu se simt bine acolo unde sunt, ba că au bani, dar sunt nefericiți. Ba că au muncit de s-au rupt și nu mai pot, din punct de vedere al sănătății. Și au văzut costul banilor asupra lor, asupra corpului lor și asupra oboselii. Și vor să se întoarcă în România.”  

Ce îi reține pe românii din străinătate să se întoarcă acasă?  

 

Întrebată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica ce îi reține pe români să se întoarcă în țară, Delia Burnham a identificat un obstacol major: incertitudinea financiară.  

„Pentru mulți este vorba de bani. Și nu știu cum se pot descurca aici, financiar vorbind. Și nu este că nu pot, dar nu știu cum. Eu, de exemplu, am o afacere pe care oricine poate să o facă de acasă și, de-aia, am intrat în contact cu foarte mulți oameni în astfel de cazuri. Pentru că eu am ceva ce pot să ofer oamenilor – să facă și de acolo, și aici. E un fel ușor să te muți dintr-o țară în alta, totuși să ai un venit în continuare. Și îi încurajez pe cei care sunt în astfel de situații să-și găsească ceva care le permite tranziția asta, să vină înapoi.”  

britanica-stabilita-romania-romani-diaspora

Chiar dacă viața în România este mai accesibilă din punct de vedere al costurilor, banii rămân un factor esențial pentru cei care se gândesc la o reîntoarcere.  

„Aici, într-adevăr, costul vieții este mult mai redus față de multe alte locuri. Dar totuși, trăim într-o societate în care avem bani și avem nevoie de ei. Și trebuie să găsești, cât de plăcut se poate, să ai un venit. Pentru că, altfel, știu și eu din experiență – dacă faci lucruri numai pentru bani, te omori singur din interior. Ori pe sănătate, ori pe suflet. Și pentru ce? E un compromis – să ai bani, dar nu ai sănătate, nu ai fericire. Sau ai fericire și sănătate, dar trebuie să găsești un echilibru undeva.”  

În final, britanica stabilită în România le transmite românilor plecați în străinătate un mesaj clar: să analizeze cu atenție dacă merită să rămână acolo sau să încerce să revină acasă.  

„Îi încurajez pe toți cei care sunt în străinătate să-și facă o analiză a vieții. Să vadă dacă merită să stea acolo sau nu. Și cum găsesc soluții să se mute înapoi. Eu zic că merită! Dacă te trage ceva înapoi de unde ai venit sau te trage în alt loc, măcar să încerci. Pentru că, dacă nu încerci, nu știi. Trebuie să ai experiența ta directă, nu numai să rămână la nivel mental. Că altfel, poate că ai regrete după aia, că n-ai încercat.”

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel