O comună din România construiește cea mai mare fermă din Europa

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O comună din România construiește cea mai mare fermă din Europa
O comună din România construiește cea mai mare fermă din Europa

Comuna Șemlac, din județul Arad, România, a început construirea celei mai mari ferme de reproducție de porci din Europa, cu o capacitate de 5.000 de capete. 

Această investiție masivă reprezintă o veste excelentă pentru sectorul agroalimentar românesc, aflat într-o situație dificilă din cauza scăderii efectivelor de porci, închiderii unor unități de producție și efectelor devastatoare ale pestei porcine africane.

 

România și prețul ridicat al cărnii de porc

 

România se confruntă în prezent cu unul dintre cele mai mari prețuri la carnea de porc din Uniunea Europeană. Printre cauzele acestei situații se numără scăderea efectivelor de porci, desființarea unor unități de producție, pesta porcină și distorsiuni de piață. Sorin Minea, președintele Roalimenta, a explicat că, „la fermele din România, oferta de astăzi este de 14,5 lei per kilogram, în timp ce în Spania prețul este de 13,25 lei, iar în Ungaria de 11,65 lei”, conform unei analize Antena 3 CNN.

În ciuda cererii constante și mari, România produce doar aproximativ 15% din necesarul intern de carne de porc, restul fiind importat.

"Nu este doar o problemă importantă, ci și una rușinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, precum grâu și porumb, pe care le exportăm. Și iată că importăm 85% din consumul intern de carne de porc", a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

 

Proiectul de la Șemlac prinde viață

 

Lucrurile încep însă să se schimbe la Șemlac, unde lucrările la noua fermă au început deja. Potrivit Critic Arad, aceasta va ocupa o suprafață de 23.000 de metri pătrați, iar două din cele șase corpuri prevăzute au fost deja ridicate. Această fermă de reproducție, care va deveni cea mai mare din Europa, este menită să aducă un suflu nou în industria agricolă a României, oferind o producție locală semnificativă și creând numeroase locuri de muncă.

„La Șemlac se construiește cea mai mare fermă de reproducție din Europa, cu o capacitate de 5.000 de capete. Lucrările au început în urmă cu două săptămâni, iar două hale au fost deja ridicate”, a declarat Letiția Stoian, primarul comunei. Aceasta a adăugat că antreprenorul general al proiectului este PAB România, iar prefabricatele sunt furnizate de ASA Cons.

„În urma discuțiilor cu investitorii, când ferma va fi funcțională, vor fi create locuri de muncă, iar tehnologia folosită va fi una modernă. Se pare că investitorul nu se va opri aici”, a mai spus Stoian.

 

Contextul economic al sectorului de creștere a porcilor în România

 

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), efectivele de porci din România au scăzut cu aproape 10% la 1 mai anul trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele publicate pentru luna septembrie arată că în România existau 3.004.149 de porci, față de 327.918 capete în luna mai a anului 2022, conform Agrobiznes.

Creșterile efectivelor s-au înregistrat în regiunile din vestul, centrul și sud-estul țării, în timp ce s-au diminuat în sudul Munteniei, nord-est, nord-vest și în zona București-Ilfov, în timp ce în regiunea Oltenia, situația a rămas constantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel