O dramă a mii de românce: copiii, concepuți în străinătate: „Nu este deloc uşor!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un reportaj cutremurător, despre copii români concepuţi în străinătate.

Câteva mii de femei merg în fiecare an în alte ţări europene pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate, pentru că medicilor români le e teamă să facă procedurile aici. În opinia lor, legea este neclară şi ar putea fi, cu uşurinţă, acuzaţi de trafic cu celule umane.

În Parlament zace de 9 ani un proiect de modificare a legislaţiei, deşi oficialii din sănătate recunosc problema şi dau de înţeles că e nevoie de măsuri urgente. Anul trecut, în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani, iar infertilitatea afectează tot mai multe cupluri.

„Această decizie de a merge pe fertilizare in vitro cu ovocite donate am luat-o după ce am consultat câțiva medici, care mi-au spus același lucru. Între timp aflasem că varianta de a obține sarcină cu ovocite donate în Romania nu există”, spune o pacientă, potrivit Digi 24.

 

Statul român nu are dimensiunea problemei

 

Mai bine de un sfert din cuplurile din România au probleme de infertilitate. Femeile nu pot face copii. Nu ai lor, în sensul în care ne-am obişnuit să gândim - cu ovocite proprii. De vină este rezerva ovariană insuficientă, care nu depinde mereu de trecerea anilor. 30-35 de ani nu mai sunt vârste care îi surprind pe specialişti.

Statul român nu are dimensiunea problemei. Oficialii nu ştiu câte femei şi-ar dori să poată face mult mai simplu această procedură în ţară. Contabilizează doar cazurile aprobate, nu şi cererile făcute.

Am şti cât de mare este dacă am avea statistici oficiale. Datele neoficiale vorbesc despre cel puțin 3.000 de cupluri care merg anual în străinătate pentru această procedură. Bat mii de kilometri, cheltuie mii de euro şi sunt roşi de teamă şi emoţii. O experienţă apăsătoare despre care ne-a vorbit una dintre femeile care s-au chinuit să devină mame.

 

Autorităţile străine au înţeles că e nevoie de reglementări limpezi

 

„Nu este deloc uşor (începe să plângă). Îmi cer scuze. Acolo, întâi a fost soţul. A trebuit să se ducă, el este încă fertil. La mine e problema. Bineînţeles, bani de drum... Am ajuns acolo”, a mai spus o pacientă, conform aceleiași surse.

În cazul ei, acolo a fost Grecia. Pentru că acolo, la fel ca în Cehia, Ucraina, Ungaria, Spania, Polonia sau Cipru, legea e clară. Autorităţile străine au înţeles că e nevoie de reglementări limpezi, care să scutească de cheltuieli nişte cupluri care şi aşa au destule probleme. Peste tot în Europa, donarea de ovocite este voluntară și anonimă. Donatoarea primeşte tratamentul necesar şi facilităţi, dar nu este recompensată cu bani. La noi, prima propunere concretă pentru o lege a fost în 2011. Proiectul s-a blocat însă în Parlament.

 

Victor Costache: „Ne împingem tinerele cupluri să plece în străinătate” 

 

„Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor. Și trebuie să ieșim din această situație. Ne împingem tinerele cupluri să plece în străinătate să caute soluții, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului și acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate costă aproape cinci mii de euro în străinătate. Costurile s-ar reduce la jumătate dacă ar fi făcută în ţară. Estimările arată că o lege clară ar putea urca numărul fertilizărilor in vitro la aproape 12 mii pe an, aproape dublu față de câte se fac în prezent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel