O erupție vulcanică subacvatică a avut loc în Japonia. În urma acestui eveniment a apărut cea mai nouă insulă din lume

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O erupție vulcanică subacvatică a avut loc în Japonia. În urma acestui eveniment a apărut cea mai nouă insulă din lume / Foto: Captură video youtube
O erupție vulcanică subacvatică a avut loc în Japonia. În urma acestui eveniment a apărut cea mai nouă insulă din lume / Foto: Captură video youtube

O nouă insulă s-a născut din adâncurile Oceanului Pacific. Aceasta este rezultatul unei erupții vulcanice subacvatice spectaculoase care a izbucnit în apropierea insulei japoneze Iwo Jima.

Planeta noastră este în continuă evoluție, iar acum o insulă nouă a apărut în Oceanul Pacific în urma unei erupții vulcanice submarine în largul coastei insulei japoneze Iwo Jima. În urma acestui eveniment, a apărut o mică insulă de aproximativ 100 de metri în diametru și o înălțime de 20 de metri.

Cea mai nouă insulă din lume nu a fost încă botezată și se găsește la aproximativ un kilometru de Iwo Jima și la aproximativ 1.200 de kilometri de Japonia continentală.

 

Cercetătorii au urmărit evoluția noii formațiuni încă de anul trecut

 

Imaginile aeriene surprind contururile insulei nou-născute, înconjurată de un nor dens de cenușă, integrându-se acum în lanțul insulelor Ogasawara. Confirmată de Institutul de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea din Tokyo, erupția ce a generat această insulă s-a produs pe 30 octombrie.

Cercetătorii au observat activitatea vulcanică în zonă încă de anul trecut. Magma a erupționat sub apă, solidificându-se în rocă sub suprafața apei. Totuși, după erupția din 30 octombrie, magma solidificată a început să iasă la suprafață, dând naștere noii insule.

"Într-o etapă anterioară, un jet vertical de culoare neagră, moloz - care este o magmă solidificată - și apă a țâșnit în sus. Începând cu 3 noiembrie, erupția a început să se schimbe, iar emisia de cenușă vulcanică a continuat în mod exploziv", a declarat Nakada, conform Ladbible.

Deși insula este formată în principal din pietre ponce, deja a început să se erodeze ușor. Cu toate acestea, există posibilitatea ca, dacă activitatea vulcanică persistă, insula să rămână sau chiar să crească în dimensiuni. Nakada a menționat că "zonele care nu au lavă ar putea fi răzuite", iar în cazul în care lava continuă să acopere zona, există șansa ca acea parte a insulei să rămână pentru totdeauna.

Cercetătorii nu scapă din vedere nici supervulcanul Campi Flegrei din Italia, care a atras atenția prin semnele tot mai mari de neliniște. În urma înregistrării a peste 1.000 de cutremure într-o lună, autoritățile italiene au discutat planuri de evacuare pentru populația din zonă, realizând exerciții pentru a se pregăti pentru posibile cutremure sau erupții viitoare.

Campi Flegrei se află în prezent în alertă galbenă, având în vedere atenționările privind activitatea seismică, chiar dacă nu există o amenințare imediată de erupție, conform oamenilor de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel